Európai egészségügyi uniót szeretne Brüsszel

Európai egészségügyi uniót szeretne Brüsszel

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot visel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, mielőtt elmondja beszédét az Európai Parlament plenáris ülésén 2020. szeptember 16-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pandémia tavaszi első hulláma alatt nagyon sok támadás érte az Európai Uniót, leginkább azért, hogy nem volt eléggé hatékony a járvány előre jelzése és a megelőző intézkedések meghozatala kapcsán. A bírálatokban Magyarország élen járt, a kormánypropaganda előszeretettel tette felelőssé Brüsszelt azért, hogy sok helyen nem sikerült kontroll alatt tartani a vírus terjedését. A teljességhez hozzátartozik, hogy az Európai Bizottság (azaz „Brüsszel”) hatásköre meglehetősen korlátozott ezzel kapcsolatban, tekintettel arra, hogy az egészségügy tagállami hatáskör.

De most itt a válasz, a Bizottság bejelentette az európai egészségügyi unió létrehozására vonatkozó szándékát. Stella Kyriakides, az EU egészségügyi biztosa több területen is javasolt változásokat: ezek között van konkrét jogszabály, ami nagyobb hatáskört ad Brüsszelnek, az uniós intézmények lehetőségeinek bővítése és egy új EU-s intézmény létrehozása is. Valamennyi javaslat kisebb-nagyobb mértékben arra irányul, hogy több és jobban koordinált döntés születhessen uniós szinten. Ezzel lehet nagyobb felelősséget ruházni az uniós testületekre, de ezzel párhuzamosan a tagállami hatáskörök szűkülnek, de legalábbis ellenőrzöttebbé válnak.

A Bizottság javaslatot tett a határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyekről szóló új rendeletre. Ennek részeként uniós egészségügyi válsághelyzet- és világjárvány-készültségi terveket dolgoznak ki. Ezek alapján nemzeti terveket is kell majd készíteni, amelyet az EU-s intézmények ellenőriznek. Sokkal pontosabb és naprakészebb adatszolgáltatást is előír majd a rendelet, különös tekintettel olyan körülményekre, mint a rendelkezésre álló kórházi ágyak, speciális kezelések, intenzív betegellátási kapacitás és az egészségügyi szakemberek száma.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megerősítése keretében lehetőség lesz az EU egészségügyi munkacsoportjának mozgósítására és bevetésére a tagállamok helyi intézkedéseinek támogatására. Az Európai Gyógyszerügynökség pedig nagyobb rálátással lesz például az unió gyógyszerellátottságára, illetve a szükséges orvosi eszközök koordinálására.

Egy új szerv létrehozását is javasolják: az Egészségügyi Szükséghelyzet-reagálási Hatóság (HERA) lényeges szerepet kapna a határokon át terjedő egészségügyi veszélyekre való jobb uniós szintű reagálás támogatásában.

Stella Kyriakides azt is elmondta a bejelentés kapcsán, hogy a mostani ismeretek szerint ez év végén, vagy jövő év elején már elérhető lesz a COVID-vakcina első adagja – az optimista forgatókönyv szerint.