Európai Számvevőszék: az Európai Unió keveset tett a nemek közötti egyenlőség érvényesítéséért

Európai Számvevőszék: az Európai Unió keveset tett a nemek közötti egyenlőség érvényesítéséért

Tüntetők tiltakoznak az abortusz feltételeit szigorító alkotmánybírósági döntés ellen Varsóban 2020. november 23-án (Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha az Európai Unió elkötelezett a nemek közötti egyenlőség mellett, keveset tett a törekvés általános érvényesítéséért – közölte az Európai Számvevőszék szerdán.

Az Európai Unió luxemburgi központú számvevőszéke friss jelentésében kiemelte, az EU-nak még nem sikerült létrehozni olyan eredményes keretet, amely támogatná a nemek közötti egyenlőség általános érvényesítését, az uniós költségvetési ciklus pedig nem veszi megfelelően figyelembe a nemek közötti egyenlőség szempontjait. Az MTI által is idézett jelentés hangsúlyozta: a költségvetés-tervezés nem csak a nemek közötti egyenlőséget célzó kezdeményezések finanszírozásáról szól, hanem annak megértéséről is, milyen hatást gyakorolnak a költségvetési és szakpolitikai döntések a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos célokra.

A számvevők véleménye szerint az Európai Bizottság kevés figyelmet fordít az uniós szakpolitikák és programok ilyen jellegű elemzésére. Megállapították, hogy a 2014-2020-as időszak 58 kiadási programja közül csak négy rendelkezett kifejezetten a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos célkitűzésekkel, és csak öt határozott meg a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos mutatókat. Azokon a területeken azonban, ahol részletesen meghatározták a jogi követelményeket, a számvevők szerint ez megkönnyítette a nemek közötti egyenlőség szempontjának beépítését az uniós programokba.

Megjegyezték továbbá, hogy noha a 2020 és 2025 közötti időszakra szóló új nemi esélyegyenlőségi stratégia fokozza az uniós bizottságnak a nemek közötti egyenlőség általános érvényesítése iránti elkötelezettségét, egyes alapvető előfeltételek továbbra sem teljesülnek, és konkrét intézkedésekre van szükség.

Mint emlékeztettek: a koronavírus gazdasági és társadalmi hatásainak orvoslására létrehozott Next Generation EU nevű helyreállítási csomag keretében az unió kötelezettséget vállal arra, hogy figyelembe veszi a nemek közötti egyenlőséget. A helyreállítási alap igénybevételére vonatkozó nemzeti terveknek pedig ki kell fejteniük, hogy a javasolt intézkedések hogyan kívánják előmozdítani a nemek közötti egyenlőséget. A számvevők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a közös mutatók hiánya miatt nehéz lesz nyomon követni a fejleményeket, így a nemek közötti egyenlőség terén elért eredményeket is.