Felgyorsítják a Moderna vakcinájának engedélyezését az EU-ban

Felgyorsítják a Moderna vakcinájának engedélyezését az EU-ban

A Moderna amerikai biotechnológiai vállalat logója a cég egyik épületének bejáratánál a Massachusetts állambeli Norwoodban 2020. február 25-én (Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tervezettnél hat nappal korábban, január 6-án fog dönteni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az amerikai Moderna koronavírus elleni vakcinájának engedélyezéséről – írja az MTI. Azért tudják előre hozni a döntést, mert a cég a vártnál korábban, csütörtökön átadta a dokumentáció utolsó részét. 

Eredetileg január 12-re tervezték a döntést, de az amerikai gyógyszercég a vártnál hamarabb, már csütörtökön átadta a dokumentáció utolsó részét. Ezek az adatok már az európai piacra történő gyártásra vonatkoznak – közölte az EMA.

A Moderna vakcinája lehet a második, amely megkapja az engedélyt az Európai Unióban. A Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyagát már a jövő héten jóváhagyhatja az unió.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön azt mondta, az EU tagországai december 27-től megkezdik a lakosság koronavírus elleni beoltását.

Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Kanadában már megtörtént a Pfizer–BioNTech vakcinájának sürgősségi engedélyezése, ami fokozta az Európai Gyógyszerügynökségre nehezedő nyomást, különösen Németország részéről – írta az AFP francia hírügynökség.