Fideszes EP-képviselők: Mi nem barátkozunk semmilyen agresszorral (videóval)

Fideszes EP-képviselők: Mi nem barátkozunk semmilyen agresszorral (videóval)

Hidvéghi Balázs és Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselők sajtótájékoztatót tartanak az EP épületében, az ülésterem előtt, szélsőséges nyugat-európai pártok képviselői társaságában 2022. szeptember 14-én a magyar jogállamiságról szóló „Gwendolin-jelentés” vitája után. (Fotó:Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar jogállamiság helyzetéről szóló európai parlamenti (EP) jelentés szerdai vitája után sajtótájékoztatót tartottak a Fidesz immár a függetlenek között helyet foglaló EP-képviselői, Gál Kinga, a Fidesz alelnöke és Hidvéghi Balázs. A tájékoztatón a Magyar Hang is kérdezte a magyar kormánypárti politikusokat, melyről videót készítettünk.

Bár részleteiben nem bírálták a Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti EP-képviselő által összeállított igen részletes, 37 oldalas dokumentumot, a két fideszes politikus elítélte azt, Hidvéghi egyenesen boszorkányüldözésről beszélt.

Az eseményen a Magyar Hang reagáltatta a fideszes képviselőket arra a friss, a New York Times-ban megjelent hírre, miszerint 300 millió dollárt áldozott a Kreml arra, hogy európai politikusokat, pártokat támogassanak belőle. Megkérdeztük a magyar kormánypárti politikusokat, hogy juthatott-e ezen pénzekből a Fideszhez vagy fideszes politikusokhoz. Lapunk kérdésére Gál Kinga válaszolt, aki szerint nem lehet jogállamisági feltétel egy kormány, egy párt viszonya Oroszországhoz. Gál szerint ők „nem barátkoznak semmilyen agresszorral”, csak a magyar nép érdekei szerint járnak el az Oroszországhoz és Vlagyimir Putyinhoz fűződő viszony kiépítésekor. A Fidesz orosz támogatásáról pedig azt mondta, elképzelhetetlennek tart ilyesmit, „és egyszerűen nincs is semmi értelme”. (A fideszes képviselők lapunknak adott teljes válasza a videóban megtekinthető.)

A fideszes EP-képviselők szélsőségesnek tekintett nyugat-európai pártok politikusaival álltak ki a sajtóértekezletre. Az osztrák Szabadságpártot Harald Vilimsky képviselte, aki korábban több antiszemita botrány főszereplője volt hazájában. A francia Nemzeti Tömörüléstől Jean-Paul Garraud EP-képviselő volt jelen. Garraud pártjának feje, Marine Le Pen korábban támogatást fogadott el elnöki kampányára Oroszországból, az idei kampányban pedig a Mészáros Lőrinchez köthető MKB Bank kölcsönzött neki mintegy 4 milliárd forintnyi eurót a költségeire. Spanyolországból a falangista-szélsőjobboldali Jorge Buxade Villalba szólalt meg az eseményen, a VOX párt képviseletében. Mindhárom szélsőséges politikus egybehangzóan amellett érvelt, hogy Európai Unónak és az EP-nek tiszteletben kell tartania a magyar választók döntését.

További érdekesség volt a Fidesz sajtótájékoztatóján, hogy azon a közmédia képviseletében résztvevő tudósító a bizalmas viszonyt feltételező tegeződést választotta, amikor a tájékoztatón kérdést tett fel a fideszes politikusoknak.