Füstmentes generáció – akció indult a dohányzás megszüntetéséért

Füstmentes generáció – akció indult a dohányzás megszüntetéséért

(Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy spanyol civil szervezet kezdeményezésére aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy a 2010-ben és később születettek soha életükben ne juthassanak legálisan dohánytermékhez. Egy év alatt kell legalább egymillió aláírást összegyűjteni az EU-ban annak érdekében, hogy az európai döntéshozók érdemben foglalkozzanak a témával. Raquel Fernandez Meginával, a nofumadores.org nevű szervezet elnökével beszéltünk, aki bízik az akció sikerében, de magyarországi partnereket is keres az aláírásgyűjtéshez.

– Előzetesen hogyan vélekedik a kezdeményezés támogatásáról?
– Nagyon reménykedünk abban, hogy egymillió aláírást szerzünk a dohányzásmentes környezetért és az első európai dohánymentes generációért indított akció során. A koronavírus-járvány után társadalmunk végre felértékelte az egészség fontosságát, ráadásul az új generáció nagyon érzékeny és elkötelezett minden környezetvédelmi kérdésben. Emellett van tapasztalatunk az ilyen kezdeményezések kezelésében. Csak Spanyolországban több mint 355 ezer aláírást sikerült összegyűjtenünk annak érdekében, hogy minden strand füstmentes legyen. Hiszünk abban, hogy óriási támogatás van a dohányzás végjátékához. Az első európai füstmentes generáció elérhető közelségbe kerülhet.

– Milyen reakciót vár a dohánylobbitól?
– Nyilvánvaló, hogy a dohányiparnak ez nem fog tetszeni, és agresszíven fog reagálni, hogy megállítson egy olyan politikát, amely végül fokozatosan megszünteti az üzletüket. Bármilyen érvet felhasználnak majd, a „személyes választás szabadságától” (amiről mindannyian tudjuk, hogy egy függőséget okozó termék esetében lehetetlen) az „ártalomcsökkentésig” (amit független kutatások igazoltak, hogy még mindig nagyon káros). Megtévesztés, kétkedés, lobbizás a polgárok egészségének és szabadságának növelése ellen – ez az, amit a dohányipar évtizedek óta tesz. Kifejezetten a tinédzsereket célozzák meg, szükségük van azoknak a dohányosoknak a helyére, akik évről-évre leszoknak vagy meghalnak. 10 dohányosból 9 esetében a függőség már tinédzser korában kialakul, és ez az oka annak, hogy olyan értékesek ebben az aljas iparágban. Az európai polgárok első dohányzásmentes generációjával hatalmas csapást mérünk rájuk.

– Van magyarországi partnerük, tervezik-e a kampány folytatását Magyarországon is?
– Sajnos Magyarországon nincs partnerünk, de ha valamelyik magyar szervezet szívesen segítene magyarországi támogatásokat gyűjteni, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az informacion [at] nofumadores [dot] org címen.

– Van hatástanulmányuk arra az esetre, ha sikerül elérni a céljaikat?
– Amit tudunk, az az, hogy a rákos megbetegedések aránya körülbelül 30 százalékkal fog csökkenni Európa-szerte, továbbá, ha elérjük a cigaretta teljes kivonását, az erdőirtás világszerte 5 százalékkal csökkenni fog, mert a dohányipar felelős az évi globális erdőirtás 5 százalékáért. Növekszik a várható élettartam, valamint ezen évek minősége. Ezen túlmenően ezek a vállalatok nem fognak többé profitálni a szegénységből és a kirekesztésből, ahogyan most teszik. Tudják, hogy Európa már nem fogadja őket szívesen, és vállalkozásukat a harmadik világ országaiba helyezik át, ahol nincs olyan egészségügyi politika, amelyet ne támadhatnának meg pénzzel, hatalommal és reklámmal. Nincs szükség hatástanulmányra ahhoz, hogy tudjuk, bolygónk hálás lesz nekünk, hogy megakadályoztuk, hogy egy nagyon mérgező anyag, a dohánycsikk tovább szennyezzen. Nincs szükség tanulmányra ahhoz sem, hogy tudjuk, kevesebben halnak meg majd rákban, és hogy ezekkel az intézkedésekkel az új generációk már nem tekintik normálisnak a dohányzást.

Címkék: dohányzás, cigaretta