Globális minimumadó: a francia elnök figyelmeztette Orbánt

Globális minimumadó: a francia elnök figyelmeztette Orbánt

Emmanuel Macron francia elnök (Fotó: MTI/EPA pool/Christophe Petit Tesson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Emmanuel Macron francia elnök az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács péntek délután Brüsszelben befejeződött másfél napos ülése után kijelentette, mindent megtesznek annak érdekében, hogy Magyarország visszavonja a globális (társasági) minimumadóra vonatkozó vétóját. Az EU soros elnöki posztját július 1-jéig betöltő Franciaország a hátralévő egy hétben mindenképpen szeretné tető alá hozni az egyezséget.

Macron azt is megjegyezte, hogy készek elmenni az észszerűség határáig, de nem tovább, a kompromisszum érdekében – számolt be róla a Népszava.

Az általános 15 százalékos minimum (társasági) adókulcs bevezetésével kapcsolatban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet keretein belül 140 ország áll azonos állásponton, az Európai Unió ehhez a nemzetközi megállapodáshoz akar csatlakozni. Az uniós vezetők szerint ez hatalmas hasznot hozna az országok számára. Az EU tagállamai közül egyedül Magyarország nem támogatja a globális minimumadó tervét.

A magyar országgyűlés már határozatban el is utasította az adónem bevezetését.

FRISSÍTÉS:
Cikkünk megjelenése után a Kormányzati Tájékoztatási Központ email-ben kifogásolta, hogy a hírben egyetlen szó sem szerepel a magyar kormány érveiről. „Ahogyan számos alkalommal elhangzott a kormány képviselőitől, a globális minimumadó kétszeresére növelné a magyar vállalatok tényleges adókulcsát. Jelenleg nálunk 7,5 százalék az effektív társasági adókulcs, a globális minimumadó szerint ezt 2023-ban 15 százalékra kellene emelni. Ez kétszeres adóemelést jelent, éppen ezért ellenezzük” – közölték.