Gulyás Gergely reagált a jogállamisági mechanizmus megindítására

Gulyás Gergely reagált a jogállamisági mechanizmus megindítására

Fotó: Gulyás Gergely Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A háborúból való kimaradás fontosságát és a gyermekek védelmét hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter annak kapcsán, hogy jogállamisági eljárás indult Magyarország ellen az uniós források felhasználása miatt. Utóbbiakból Gulyás szerint nem enged a kormány, más kérdésekben ugyanakkor hajlandó kompromisszumokra. Sajtóértesülések szerint a közbeszerzések, az európai költségvetések végrehajtása, az auditok, a monitoring, az elszámolási eljárás, a transzparencia, a csalások megelőzése, a korrupció terén van az Európai Bizottságnak kifogása Magyarország ellen.

Megkezdődött az uniós jogállamisági eljárás Magyarország ellen: az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosa, Johannes Hahn szerdán hivatalos jegyzéket küldött a magyar kormánynak arról, hogy elindítják a az uniós pénzek védelmét szolgáló mechanizmust. A hírre a kormány részéről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter reagált. Közösségi médiában közzétett videójában arról beszélt: a magyar választók április 3-án világos döntést hoztak „arról, hogy az országnak ki kell maradnia a háborúból, és arról is, hogy nem a magyar emberekkel kell megfizettetni a háború árát, és arról, hogy a gyermekek védelme bármilyen szexuális propagandával szemben elsődleges fontosságú. A kormánynak ezek vörös vonalak, ezekben a kérdésekben nem tud engedni”.

Gulyás Gergely videójából az is kiderül, hogy „át fogják tanulmányozni” a levelet, és csütörtökön a kormányinfón adnak majd tájékoztatást, hogy „mi az, ami kompromisszum része lehet, és mi az, ami nem”.

Az egyetlen lehetőség az uniós költségvetések védelmére

A sajtónak adott tájékoztatás szerint ugyanakkor a bizottság által küldött jegyzékben más kérdésekről van szó. A jogállamisági mechanizmus egy olyan eljárás, amelynek során, ha a Bizottság a jogállamiság, az európai értékek sérelme miatt azt tapasztalja, hogy az EU-s forrásokat nem rendeltetésüknek megfelelően használják fel, akkor pénzügyi intézkedéseket léptethet életbe.

Egy háttérbeszélgetésen az Európai Bizottság egy magas rangú tisztviselő felsorolta a sajtó képviselőinek, hogy mivel van problémája a uniós testületnek. Ennek alapján a közbeszerzések, az európai költségvetések végrehajtása, az auditok, a monitoring, az elszámolási eljárás, a transzparencia, a csalások megelőzése, a korrupció terén van az Európai Bizottságnak kifogása, de más jogsértéseket is feltártak, amelyek súlyosbítják a helyzetet. Ez utóbbiak a nyomozásokra, vagyis a visszásságok feltárásra vonatkoznak

A tisztviselő hozzátette, hogy ezek a problémák több mint tíz éve állnak fent Magyarországgal kapcsolatban és ezen időszak alatt nem sikerült megoldást találni. Ez egyedül a magyar kormányon múlik, a magyar vezetésnek kellene az aggodalmakra megnyugtató és garanciális megoldásokat kínálni. Ez elmaradt, az Európai Bizottságnak pedig ez az egyetlen lehetősége, hogy érvényt szerezzen az uniós költségvetések védelmének.

A jogállamisági mechanizmus során olyan intézkedéseket léptethet életbe az Európai Bizottság, mint a támogatások visszafizettetése, jövőbeni források visszatartása, költségek, kifizetések csökkentése. A jogszabály tavaly január 1-je óta hatályos, ez azt jelenti, hogy minden kifizetés, amely ezt követően történik meg, ezen rendelet hatálya alá esik. Tehát ez vonatkozik például az előző hétéves költségvetési ciklusra is, amennyiben a konkrét kifizetés tavaly január után történt.