Hálózatba szervezné az arcfelismerési adatbázisokat az EU

Hálózatba szervezné az arcfelismerési adatbázisokat az EU

(Fotó: Unsplash/Josh Shaw)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió egyik kiszivárogtatott belső dokumentuma szerint az unió hamarosan létrehozhatja a nemzeti arcfelismerő adatbázisok hálózatát – írja a The Intercept, amely megkapta azt az anyagot, amit már november óta megismerhettek a különböző tagállamok uniós tisztviselői.

A lap szerint a kiszivárogtatott jelentést a Prüm-rendszer kiterjesztéséről szóló megbeszélések keretében készítették – ez a kezdeményezés teszi lehetővé a tagállamok közötti DNS-adatok, ujjlenyomatok és a személygépjárművek regisztrációs számának megosztását. Ehhez hasonló rendszer működik az Egyesült Államok és azon országok között, amelyek részt vesznek a Visa Waiver Programban, amely magába fogalja az uniós tagállamok többségét.

Habár az ajánlás nyomán készülő jogszabály még nincs napirenden, az előkészítő munkák már folyamatban vannak, így már meg is bíztak egy tanácsadó céget, amely a Prüm-rendszer lehetséges változtatásának hatásait vizsgálja. A Privacy International jogi igazgatója, Edin Omanovic azonban amiatt aggódik, hogy a páneurópai adatbázist nem csak egyszerű rendőrségi ügyekben, hanem politikai indíttatású megfigyelésekre is használni fogják.