Három óra alatt 7,4 milliárd euró gyűlt össze

Három óra alatt 7,4 milliárd euró gyűlt össze

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egész hónapon át tartó, úgynevezett adományozási maratont indított útnak az Európai Bizottság azzal a céllal, hogy minél több pénz gyűljön össze a koronavírus elleni küzdelmet szolgáló diagnosztikai eljárások, kezelések és oltóanyagok együttes kifejlesztésére és világszintű alkalmazására. Első lépésként online adományozói konferenciát tartottak hétfőn délután három és hat óra között, s ennek során 7,4 milliárd euró (mintegy 2600 milliárd forint) összegű felajánlás érkezett.

Így jó esély van arra, hogy az eredetileg május végére tervezett 7,5 milliárd eurós összegnél jóval több fog beérkezni. Ebből egyébként 1,4 milliárd euró az Európai Bizottság saját, „indító” adománya volt, a körkapcsolás során állami vezetők és intézmények, pénzintézetek képviselői tették meg adományaikat.

Az adományozói konferenciát az Európai Unió, az Egyesült Királyság, Franciaország, Japán, Kanada, Németország, Norvégia, Olaszország, Spanyolország, valamint a G20-csoport elnökségét betöltő Szaúd-Arábia hívta össze. A kezdeményezés arra válaszul jött létre, hogy az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO és más egészségügyi szervezetek globális együttműködést szorgalmaztak, hogy felgyorsuljon a koronavírus elleni küzdelmet szolgáló, új, alapvető egészségügyi technológiák kifejlesztése és előállítása.

EKB: az euróövezet 2022-re érheti el a krízis előtti szintet | Magyar Hang

A zárlat minden egyes hónapja 2,0-2,5 százalékpontos éves GDP-csökkenést okoz – állítja az Európai Központi Bank prognózisa.

A felhívás a méltányos hozzáférés szükségességét is hangsúlyozta, vagyis azt, hogy ezeket a technológiákat a világ minden részén igénybe tudják venni az emberek. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos globális kezdeményezést három, a tesztelésre, a kezelésre és a megelőzésre irányuló partnerség alkotja, melyeket a világ egészségügyi rendszereinek megerősítését szolgáló átfogó törekvés egészíti ki.

Az adományozók közül például Kanada 551 millió, Szaúd-Arábia 456 millió, Franciaország másfél milliárd, Németország 525 millió, Kína pedig 45 millió eurót ajánlott fel. A visegrádi országok közösen és egyenlő mértékben összesen 3 millió euróval járulnak hozzá a célok eléréséhez, vagyis a magyar felajánlás 750 ezer euró (265 millió forint) volt. A többi állam közül Finnország 36,6 millió, Hollandia 192 millió, Szerbia 2 millió eurót, Bulgária 100 ezer, Románia pedig 200 ezer eurót ajánlott fel. Az Egyesült Államok egyelőre nem vett részt a gyűjtésben. 

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a kezdeti 7,5 milliárd eurós célösszeg nem lesz elég ahhoz, hogy a koronavírussal kapcsolatos egészségügyi technológiák a világ minden pontjára eljussanak, mivel ez jelentős termelési, közbeszerzési és forgalmazási költségekkel jár. Ezért a cél az, hogy az adományozók további forrásokat ajánljanak fel a koronavírussal kapcsolatos globális válaszintézkedések támogatására. A bizottság május végéig nyilvántartásba veszi és nyomon követi az adományokat, azonban saját maga nem részesül a befizetésekből, a források közvetlenül a kedvezményezettekhez kerülnek.