62 millió euró váltságdíjat követeltek tavaly a kiberbűnözők

62 millió euró váltságdíjat követeltek tavaly a kiberbűnözők

(Forrás: Unspalash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ransomware, cryptojacking, malware és társai. Ilyen kifejezésekkel kell megbarátkozunk ahhoz, hogy képet kapjunk az online térben fenyegető veszélyekről. Az így okozott kár néhány év alatt ötszörösére nőtt és a digitalizáció rohamos terjedése minden bizonnyal felkelti a számítógépes bűnözők érdeklődését is.

A kiberbiztonsági fenyegetések száma folyamatosan emelkedik, 2021-ben a zsarolóprogramok által okozott globális kárköltség elérte a 18 milliárd eurót. A kiberbiztonsági fenyegetések az Európai Unióban a társadalom számára létfontosságú ágazatokat céloznak. Az EU Kiberbiztonsági Ügynöksége (ENISA) 2020 áprilisa és 2021 júliusa közötti megfigyelése alapján az öt leginkább érintett ágazat a közigazgatás/kormányzat (198 incidens), a digitális szolgáltatók (152 incidens), a lakosság (151 incidens), az egészségügy (143 incidens) és a pénzügy (97 incidens).

A ransomware jelenleg a legaggasztóbb fenyegetés. A rosszindulatú szoftvert arra tervezték, hogy megakadályozza egy felhasználó vagy szervezet hozzáférését a számítógépén lévő fájlokhoz. A támadók váltságdíjat követelnek a hozzáférés visszaállításáért.

Az EU Kiberbiztonsági Ügynöksége szerint a váltságdíjkövetelések a 2019-es 13 millió euróról 2021-re 62 millió euróra nőttek, az átlagos váltságdíj pedig a 2019-es 71 000 euróról 2020-ra 150 000 euróra duplázódott. 2021-ben a zsarolóprogramok által okozott globális kárköltség elérte a 18 milliárd eurót, ami 57-szer több, mint 2015-ben. Ezt érdemes annak fényében értelmezni, hogy a globális információbiztonsági piac értékét 130 milliárd euró körülire becsülik.

A megtámadott szervezetek átlagos leállási ideje 23 nap volt 2021 második negyedévében és 2021-ben minden 11. másodpercben előfordult vállalati ransomware támadás. De azért vegyük sorra, hogy mivel kell még szembenézni. A cryptojacking azt takarja, amikor a kiberbűnözők titokban az áldozat számítógépét használják arra, hogy kriptovalutát generáljanak. Létezik az adatokkal szembeni fenyegetés, vagyis az adatszivárogtatás is. A malware egy olyan szoftvert jelent, amely egy rendszert érintő folyamatot indít el. Talán a legismertebb fenyegetés a dezinformáció, a félrevezető információk terjesztése. Vannak nem rosszindulatú fenyegetések is, ez alatt az emberi hibákat és a rendszer hibás konfigurálását értjük. Az ellátási lánc fenyegetései alatt pedig olyan támadást értünk, amelyet annak érdekében indítottak, hogy hozzáférjenek az ügyfél adataihoz.

A téma érezhetően foglalkoztatja a polgárokat is. Az ENISA jelentése szerint ugyanis az európaiak 76 százaléka gondolja azt, hogy egyre nagyobb a kockázata annak, hogy kiberbűnözés áldozatává válnak.

Uniós szinten már előrehaladott állapotban van annak az irányelvnek az elfogadása, amelynek célja, hogy megszüntesse a kiberbiztonsági követelmények és a kiberbiztonsági intézkedések végrehajtása terén a különböző tagállamok között meglévő eltéréseket. Ennek érdekében minimumszabályokat állapít meg a szabályozási keretre vonatkozóan, és mechanizmusokat határoz meg az egyes tagállamok illetékes hatóságai közötti hatékony együttműködéshez. Ezen kívül frissíti a kiberbiztonsági kötelezettségek hatálya alá tartozó ágazatok és tevékenységek listáját, és a végrehajtás biztosítása érdekében jogorvoslatokról és szankciókról rendelkezik. Amennyiben az uniós jogalkotók megegyeznek a végleges szövegben, a tagállamoknak két évük lesz arra, hogy a rendelkezéseket beépítsék saját, nemzeti joganyagukba.