Hivatalosan is uniós tagjelölt lehet Ukrajna és Moldova

Hivatalosan is uniós tagjelölt lehet Ukrajna és Moldova

Charles Michel (Fotó: Facebook/Charles Michel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Döntő pillanathoz érkeztünk, az Európai Tanács európai uniós tagjelölti státuszt fog adni Ukrajnának és Moldovának, és egyértelmű jelzést fog küldeni az európai perspektíváról Grúzia (Georgia) számára is – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács vezetője.

Döntő pillanat ez az Európai Unió számára. Egy geopolitikai választást hozunk meg ma – mondta az uniós vezető.

Az EU-tagállamok és a Nyugat-Balkán országainak csúcstalálkozójára érkezve Michel közölte azt is: a tanácskozás rendkívül fontos lesz abban a tekintetben, hogy az EU új lendületet adjon az érintett nyugat-balkáni országok uniós csatlakozási folyamatának.

A Nyugat-Balkán európai perspektívája az európai jövő szempontjából döntő jelentőségű, ezért az unió legfőbb hosszú távú prioritásai között szerepel – húzta alá az Európai Tanács elnöke.

Roberta Metsola, az Európai Parlament vezetője szintén történelmi napnak nevezte a csütörtöki napot, és reményét fejezte ki, hogy Ukrajna tagjelölti státusza zöld utat kap.

A múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, a NATO-csatlakozással szemben nem ellenzi Ukrajna uniós csatlakozását.

(MTI)