Horvát miniszterelnök: diszkriminatív a magyar kettős benzinár

Horvát miniszterelnök: diszkriminatív a magyar kettős benzinár

Benzinkút (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A horvát miniszterelnök, Andrej Plenkovic azt mondta az Euronews-nak, hogy egyértelműen diszkriminatív és az EU-joggal ellentétes a magyarországi kettős benzinár.

– Ez egyértelmű kötelezettségszegés – mondta a konzervatív politikus az Euronewsnak az Európai Néppárt rotterdami kongresszusán. – Ezt meg is mondtam Orbán Viktornak. Ha az Európai Bizottság ezt a Bíróság elé viszi, Magyarország elveszíti a pert. Ha már Magyarország vásárolhat olcsó orosz olajat, miközben mindenki más drágább mediterrán vagy Brent-olajat vesz, nem diszkriminálhatja a többi tagállam polgárait, akik Magyarországon akarják megtölteni a benzintankot. Ez így nem fog átmenni. Voltak hasonló próbálkozások különböző területeken, az autópályadíjakkal például, de az EUB mindig a diszkriminálók ellen ítélt. Az egész EU lényege a közös piac, hogy az állampolgáraink mindenütt azonos elbánásban részesülnek. Ez nyilvánvalóan átmeneti gesztus, nem olyasmi, ami hosszútávon fennmarad. 

A kettős benzinárral kapcsolatban az európai intézmények egyelőre nem emeltek kifogást, de a Bizottság és az Európai Fogyasztóvédelmi Szövetség is azt írta korábban az Euronews kérdéseire, hogy vizsgálják az intézkedést. A fogyasztóvédelem azt is megjegyezte, hogy nagyon meg lennének lepődve, ha ez az intézkedés megfelelne az uniós jognak, példának pedig Plenkovichoz hasonlóan a német autópályadíjakkal kapcsolatos bírósági döntést hozták, amelyben az EUB uniós jogot sértőnek mondta ki, hogy csak a külföldiek fizessenek a német autópályák használatáért.