Hosszú Katinka lesz a nemzeti régiókért indított aláírásgyűjtés reklámarca

Hosszú Katinka lesz a nemzeti régiókért indított aláírásgyűjtés reklámarca

Hosszú Katinka a 400 méteres vegyesúszás előfutama után (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombattól folytatódhat a Székely Nemzeti Tanács által elindított aláírásgyűjtés a nemzeti régiók védelméért, miután a koronavírus-járványra való tekintettel az unió engedélyezte a határidő meghosszabbítását fél évvel. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt: idén májusig egymillió aláírást kellett összegyűjtenie, legalább hét uniós tagállamból. Az egymillió meg is lett, de csak három országban jött össze a kellő számú aláírás.

A Híradó.hu beszámolója szerint a siker érdekében most angol nyelvű kampányt is indítottak, amelynek reklámarca a háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka. Az SZNT szerint a nemzeti régiók legitimitását az szolgálná, ha több millió aláírás gyűlne össze és legalább 10–15 országban teljesülne a minimális területi küszöb.

Pesty László, az Irdala.hu kampánycsapatának vezetője szombaton lapunknak arról beszélt: „Azt tudom felelősen megígérni, hogy november 7-ig újabb egymillió aláírást gyűjtünk össze a Székely Nemzeti Tanács európai uniós polgári kezdeményezésének sikere érdekében.”

Az aláírásgyűjtés célja, hogy az uniós kohéziós politika alakításakor kiemelten vegyék figyelembe azoknak a régióknak az érdekeit, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Jogszabály garantálná a régiók egyenlőségét és a regionális kultúrák fenntarthatóságát. A petícióval akkor kell foglalkoznia az EU-nak, ha egymillió aláírás gyűlik össze úgy, hogy a kezdeményezéshez legalább hét országban csatlakozik egy minimális számú támogató.