Így kérne pénzt a kormány Brüsszeltől: benyújtották a tervet

Így kérne pénzt a kormány Brüsszeltől: benyújtották a tervet

Fotó: Unsplash/Mufid Majnur

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Benyújtotta a kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervet az Európai Bizottságnak kedden este, az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar terv több mint 2500 milliárd forintnyi stratégiai fejlesztési projektet foglal össze a következő hat évre – mondta a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára szerdán az MTI-nek.

Ágostházy Szabolcs közölte: a magyar terv legmeghatározóbb eleme az egészségügyi rendszer további fejlesztése, erre a források 34,1 százalékát szánják. Kiemelt terület a környezetbarát közlekedés fejlesztése, valamint az oktatási rendszerek átfogó fejlesztése, ide értve a felsőoktatást, a közoktatást, a szakképzést és a felnőttképzést. Erre a két területre a pénzügyi keret 25, illetve 20,4 százalékát fordítják – ismertette az államtitkár. A további források a körforgásos gazdaságra való átállás elősegítésére, a legelmaradottabb települések felzárkóztatására, valamint környezetvédelmi kezdeményezésekre jutnak – tette hozzá.

A magyar helyreállítási terv teljes mértékben megfelel a közös uniós célkitűzéseknek, minden területen megjelennek a klímavédelmi és a digitalizációs fejlesztések – hangsúlyozta Ágostházy Szabolcs. Mint mondta, a fejlesztési területeket a kormány a saját nemzeti stratégiai célkitűzéseihez igazította.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a kormány korábbi döntése alapján az uniós finanszírozási eszköz keretében Magyarország rendelkezésére álló hitelkeretet egyelőre, a tagállamok többségéhez hasonlóan, nem használják fel, de erre 2023-ig még lehetőség van.

Az Európai Bizottsággal az elmúlt nyolc hónapban intenzív és konstruktív tárgyalássorozat folyt. Magyarországon a társadalmi egyeztetési folyamat során mintegy 500 szervezettel, köztük önkormányzati szövetségekkel, településekkel, gazdasági, szociális és társadalmi érdekképviseletekkel működtek együtt – jelezte Ágostházy Szabolcs. A dokumentum benyújtásától számítva mintegy három hónapot vesz igénybe az uniós döntéshozatali eljárás, amelynek során a többi tagállamhoz hasonlóan Magyarország is folytatja az egyeztetéseket, de az eddigi tárgyalásokat tekintve alapvető módosításokra nem lesz szükség, legfeljebb részkérdésekről folyhatnak még további technikai egyeztetések. A kormány arra számít, hogy Magyarország augusztusban megkapja a helyreállítási terv jóváhagyását jelentő határozatot – mondta a Miniszterelnökség államtitkára.

Az önkormányzati szövetségek szerint nem történt valódi társadalmi egyeztetés. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) vasárnap videókonferencián mutatta be elképzeléseit, hogyan is kellene elkölteni azt a hatezer milliárd forintot, amelynek több mint feléről egyelőre lemondott Orbán Viktor miniszterelnök az Ursula von der Leyennal, az Európai Bizottság elnökével április 23-án folytatott tárgyalást követően. 

Karácsony Gergely szavai szerint a MÖSZ azt szeretné, hogy amint Lengyelországban – ahol első körben szintén elfelejtették a társadalmi egyeztetést, később azonban változott a kormány hozzáállása – úgy nálunk is valódi társadalmi egyeztetésre kerüljön sor. Vonják be az önkormányzatokat, szakszervezeteket és egyéb szervezeteket, hogy olyan program jöhessen létre, amely minden magyar érdekét képviseli.

Orbán VIktor április 23-án utazott Brüsszelbe, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel tárgyaljon. Előzetes rádió interjújában nem nevezett meg egyetlen témát sem, amelyről tárgyalni akart volna, és utólag sem kaptunk részletes beszámolót arról, mi is hangzott el a megbeszélésen. Az elnök Twitter üzenetéből azonban kiderült, hogy igaznak bizonyultak az előzetes sajtóhírek, azaz valóban tárgyaltak a helyreállítási alapról, de ezen kívül szó volt az aktuális koronavírus-helyzetről, a gazdaság helyreállítására irányuló erőfeszítésekről, az EU zöld megállapodásának végrehajtásáról, a jogállamisági jelentésről, valamint globális és nyugat-balkáni ügyekről