Ismertették az uniós javaslatcsomagot az energiaárak mérséklésére

Ismertették az uniós javaslatcsomagot az energiaárak mérséklésére

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Parlament 2021. december 15-i ülésén a törvényhozás strasbourgi üléstermében (Fotó: MTI/AP/EPA pool/Julien Warnand)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ötpontos javaslattal állt elő az Európai Bizottság, amelynek célja az energiaárak mérséklése. Erről a testület első őszi ülését követően számolt be Ursula von der Leyen szerdán.

A bizottság elnöke elöljáróban elmondta, hogy ma már 82 százalékos a gáztározók feltöltöttségi szintje, holott a cél az volt, hogy október végére érjen el 80 százalékos átlagos töltöttséget az EU. Az árak azonban továbbra is emelkednek, ezért az EU-nak egységesen kell reagálnia. „Rendkívüli helyzettel állunk szemben, mert Oroszország megbízhatatlan szállító, és manipulálja energiapiacainkat” – mondta von der Leyen.

Az uniós erőfeszítéseknek és az új piacok felkutatásának, valamint új szerződések megkötésének köszönhetően azonban sikerült lényegesen lecsökkenteni az Oroszországtól történő gázvásárlásokat. Míg a háború kirobbanásakor ez az arány az uniós gázfogyasztás 40 százaléka volt, mára sikerült lecsökkenteni 9 százalékra. Többek között úgy, hogy az EU jelentősen növelni tudta az LNG vagy vezetékes gáz szállítását az Egyesült Államokból, Norvégiából, Algériából, Azerbajdzsánból és más országokból. Kiemelte, hogy Norvégia jelenleg már több gázt szállít az EU-ba, mint Oroszország. Ezzel párhuzamosan folynak az óriási beruházások a saját termelésű megújuló energiaforrásokba.

Ugyanakkor – tette hozzá – a „háztartásoknak és a vállalatoknak a csillagászati ​​villamosenergia-árakkal, valamint a piac hatalmas ingadozásával kell szembenézniük”. Ezért egy intézkedéscsomagot javasolt a testület a tagállamoknak. Ennek első eleme, hogy csökkenteni kell a keresletet, vagyis az energiafogyasztást, különös tekintettel a csúcsidőben felhasznált energiára, ez ugyanis jelentősen növeli az árakat. Ennek érdekében a bizottság kötelező célt fog javasolni a csúcsidőben történő villamosenergia-felhasználás csökkentésére.

Azt is indítványozza a testület, hogy az energiacégeket kötelezzék az árrobbanás miatti rendkívüli bevételeik újraosztására. Az alacsony költséggel villamos energiát termelő vállalatok bevételeinek felső határát fogják meghatározni, míg a fosszilis tüzelőanyag-gyártó cégek váratlan nyereségét is vissza kell forgatni azok javára, akik nem tudják az emelkedő árakat megfizetni. A kormányok így extra bevételhez juthatnak, amit nem csak a bajban lévő háztartások és vállalkozások megsegítésére kell fordítaniuk, hanem a tiszta, saját előállítású energiaforrások fejlesztésébe, kiaknázásába.

Arra is lehetőséget biztosít a javaslat, hogy állami támogatást kaphassanak az energiaszolgáltató társaságok, hogy megbirkózzanak a piacok ingadozásával. Végül pedig az Európai Bizottság ársapkát javasol az orosz gázra és a gázvásárlás további korlátozását. „A cél nagyon világos. Csökkentenünk kell Oroszország bevételeit amelyet Putyin ennek az Ukrajna elleni kegyetlen háborúnak a finanszírozására használ fel” – összegezte Ursula von der Leyen.

A javaslatot már tanulmányozzák az EU-hoz akkreditált uniós nagykövetek, pénteken pedig az energiaügyi miniszterek vitáznak majd róla.