Joe Biden is gyalázatos incidensnek nevezte a belarusz gépeltérítést

Joe Biden is gyalázatos incidensnek nevezte a belarusz gépeltérítést

Joe Biden amerikai elnök beszédet mond elnöksége 100. napja alkalmából a georgiai Duluth városban 2021. április 29-én (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden amerikai elnök hétfőn „a nemzetközi jogi normák nyílt megsértésének” és „gyalázatos incidensnek„ nevezte Fehéroroszország azon akcióját, amelyben eltérítettek egy utasszállító repülőgépet azért, hogy letartóztathassanak egy ellenzéki újságírót.

Az ügyről Biden akkor nyilatkozott – csatlakozva egyúttal a nemzetközi vizsgálatot szorgalmazó felhívásokhoz –, miközben az Európai Unió tagállamai, a Ryanair légitársaság Litvániába tartó járatának vasárnapi eltérítésére reagálva, megállapodtak, hogy újabb szankciókat léptetnek életbe Fehéroroszországgal szemben, egyebek közt kitiltva a fehérorosz légitársaságok által üzemeltetett járatokat az unió 27 tagállamának légteréből és repülőtereiről.

A Fehér Ház külön közleményben tudatta, hogy Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn beszélt Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetővel, és azt ígérte neki, hogy „az Egyesült Államok az EU-val és más szövetségesekkel összehangolva felelősségre fogja vonni a Lukasenka-rezsimet”.

Mint megírtuk, az Athénból Vilniuszba tartó járatot a fehérorosz légiirányítás egy bombafenyegetésre hivatkozva késztette minszki kényszerleszállásra.

Nyilatkozatában Biden felháborodását fejezte ki azzal a videofelvétellel kapcsolatban is, amelyet a fehérorosz hatóságok a Ryanair gép kényszerleszállása után Minszkben letartóztatott Raman Prataszevicsről készítettek. Az Aljakszandr Lukasenka elnök autoriter rendszerével szembeni tömegtüntetések szervezésében kulcsszerepet játszó NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztőjével készített hatósági felvételt hétfőn éjjel sugározta a fehérorosz állami televízió.

A 26 éves fiatalember ebben azt mondta, hogy – ellentétben bizonyos sajtójelentésekkel – jó egészségi állapotban van, nincsenek szívproblémái. Elmondta, hogy jelenleg egy minszki fogdában van előzetes letartóztatásban, ahol „a lehető legkorrektebben és a törvényeknek megfelelően” bánnak vele. Hozzátette, hogy a továbbiakban is együttműködik majd a nyomozásban, és beismerő vallomást fog tenni „a Minszk városában zajlott tömeges zavargások szervezésének tényállásában”.

Ez a gyalázatos incidens és a videó, amelynek elkészítésében Prataszevicsről a jelek szerint kényszer hatására vett részt, szégyenletes támadást jelentenek a politikai másként gondolkodással és a sajtószabadsággal szemben – mondta nyilatkozatában Biden. Mint hozzátette, az Egyesült Államok csatlakozik a világ számos országának felhívásához, hogy engedjék őt szabadon, ahogy azt a több száz politikai foglyot is, akit jogsértően vett őrizetbe a Lukasenka-rezsim.

Közben az amerikai kongresszus két tagja, Dick Durbin illinois-i demokrata és Marco Rubio floridai republikánus szenátor közös közleményben sürgette a Biden-kormányt, hogy az incidens miatt tiltsa meg az amerikai légitársaságoknak a fehérorosz légtérbe való belépést. „Meg kell védenünk az ártatlan utasokat az önkényuralmi rezsimtől, és szolidaritást kell vállalnunk azokkal a disszidensekkel, akiket célba vesznek” – írták.

Az Európai Unió nem tűri, hogy „orosz rulettet játszanak” ártatlan polgárok életével, ezért az uniós tagállamok vezetői újabb büntetőintézkedések meghozatalát sürgetik Fehéroroszországgal szemben – ezt már Charles Michel, az Európai Tanács elnöke jelentette ki Brüsszelben kedden hajnalban.

Charles Michel a tagállami csúcsvezetők hétfő este kezdődött, kétnapos csúcstalálkozójának első munkanapját követően hangsúlyozta: elfogadhatatlan az, ami vasárnap történt, a Ryanair légitársaság járatának minszki földre kényszerítése – írta az MTI.

Tájékoztatása szerint a vezetők tanácskozást folytattak Oroszországról. Elítélték az EU tagállamai és más országokkal szemben kifejtett „jogtalan, provokatív és bomlasztó” orosz tevékenységeket. A megbeszélés során megerősítették, hogy az EU Moszkvával fennálló kapcsolataira vonatkozóan 2016 márciusában meghatározott öt irányadó elv továbbra is aktuális. Arra kérték Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselőt és az Európai Unió Tanácsát, hogy ezen elvek mentén készítsenek beszámolót az EU-orosz külpolitika lehetőségeiről – közölte.

Ami a magyar állásfoglalást illeti, a magyar külügyminisztérium nagyon szűkszavúan kommentálta a vasárnapi minszki incidenst. Az atv.hu megkérdezte: „A kormánynak, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak mi az álláspontja arról, hogy a Ryanairnek „nem tervezett leszállást” kellett végrehajtania Minszkben, illetve mi az álláspontja Raman Prataszevics őrizetbevételéről?”

Szijjártóék erre mindössze annyit válaszoltak, hogy „Magyarország csatlakozott a kérdésben kiadott közös, uniós nyilatkozathoz. Ennek szövege tehát hazánk álláspontját is tükrözi.”