Jogállamiság: egy hónapot adtak Orbánéknak

Jogállamiság: egy hónapot adtak Orbánéknak

Orbán Viktor Brüsszelben (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság egy utolsó hónapot adott Magyarországnak, hogy kezelje a jogállamisággal kapcsolatos aggályokat, mielőtt felkérné az Európai Unió kormányait tömörítő Tanácsot, hogy az függessze fel azokat a forrásokat, amelyek Magyarországnak a 2021–2027-es uniós költségvetéséből járnának – írja az Euractiv alapján a Telex.

Magyarországnak most egy hónapja van arra, hogy benyújtsa észrevételeit és további véleményét, különös tekintettel a Bizottság által tervezett intézkedések arányosságára – közölte az Európai Bizottság.

Ha a Bizottság nem kap megfelelő választ, azt fogja javasolni a tagállamokat tömörítő Tanácsnak, hogy a 2021-2027-es felzárkóztatási források jelentős részét függesszék fel amellett, hogy a helyreállítási programunk elfogadása is megakadna – mondta egy magasrangú illetékes a Reutersnek, melyet a Portfolio szemlézett. Hozzátette: az arányosság miatt nem az összes kohéziós forrásra vonatkozna a pénzfelfüggesztés, hanem csak egy részére, de Ez súlyos javaslat lesz, nem szimbolikus jellegű – mondta.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy az uniós pénzek veszélyben vannak Magyarországon elsősorban a korrupció miatt, amely olyan uniós finanszírozású projektek pályázati rendszerét szőhette át, amelyekben csak egy, általában a kormánypárthoz kötődő pályázó vesz részt. Az EU végrehajtó hatalmának aggályai vannak az igazságszolgáltatás, a média és a nem kormányzati szervezetek függetlensége miatt is. 

Johannes Hahn költségvetési biztos tájékoztatta a magyar hatóságokat arról, hogy milyen pénzügyi szankciós lépésekben gondolkodnak, ha az egyhónapos határidőn belül a magyar kormányzati felajánlások, illetve észrevételek nem lesznek kielégítőek. (Mivel a biztosi kollégium ülése szerdán volt, és aznap már tájékoztatta Hahn a magyar kormányt, így az egy hónapos határidő augusztus 20. körül jár le.) Ahogy az illetékes jelezte: Magyarországnak most egy hónap áll rendelkezésére, hogy benyújtsa észrevételeit és minden további információt, különösen a Bizottság által tervezett intézkedések arányosságával kapcsolatban. Emellett arra is van még lehetősége a magyar kormánynak, hogy ebben a négy hétben olyan intézkedéseket hozzon, amelyek kezelik a Bizottság aggodalmait – írta a Portfolio a Reuters alapján.