Jogállamisági kérdések voltak terítéken Varga Judit brüsszeli útján

Jogállamisági kérdések voltak terítéken Varga Judit brüsszeli útján

Varga Judit Brüsszelben (Forrás: Varga Judit Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A készülő jogállamisági jelentésről tárgyalt Varga Judit Brüsszelben Didier Reynders, igazságügyi biztossal. Tavaly óta minden évben, minden tagállamról készít az Európai Bizottság ilyen jelentést, amelyben a korrupcióval, az igazságszolgáltatás függetlenségével és a sajtó sokszínűségével kapcsolatban mondják el véleményüket. A jelentés elkészítéséhez felhasználják az adott országgal kapcsolatos európai bírósági ítéleteket, az Európai Parlament, az Európai Tanács, vagy más uniós intézmények véleményeit. Emellett meghallgatják a tagállami kormányzat, a politikai pártok és civil szervezetek képviselőit is.

„Jó beszélgetés” – így foglalta össze a Twitteren Didier Reynders a tárgyalást, amelyet követően Varga Judit magyar újságírókkal is találkozott. A miniszter elmondta, azt kérte a biztostól, hogy a jelentés elkészítéséhez használt forrásokkal bánjanak kiegyensúlyozottabban, mert ezzel kapcsolatban rosszak a tavalyi tapasztalatok. Azt is szóvá tette, hogy önkényesnek találja a témaválasztást, és nincs szó például a sokakat érdeklő és érintő európai őshonos kisebbségek helyzetéről. Ebben a témában több mint egymillió európai véleményét foglalták össze a Minority SafePack nevű kezdeményezésben, kérve az Európai Bizottságot, hogy alkossanak kisebbségvédelmi jogszabályokat. A bizottság azonban ezt megtagadta.

Tárgyaltak a Magyarországgal szemben folyó hetes cikk szerint eljárásról is, amelynek ügyében jövő hónapban az igazságügyi miniszterek előtt kell a magyar kormánynak választ adni az aggályokra. Ez azt jelenti, hogy már nem csak az úgynevezett általános ügyek tanácsa, hanem az igazságügyi tanács is foglalkozni fog ezzel a kérdéssel. Varga Judit szerint ezt az eljárást le kellene zárni, csak nincs meg hozzá a kellő politikai akarat.

Varga Judit egyébként éppen az általános ügyek tanácsa miatt volt Brüsszelben, ahol az uniós minisztertársainak beszámolt a magyar oltási kampány sikereiről. Elmondta, hogy a felnőtt lakosságnak már több mint fele kapott oltást Magyarországon, s ez nem sikerült volna a keleti vakcinák nélkül. – A magyar kormány a kezdetektől hangsúlyozta, hogy az oltás nem politikai kérdés, ezért elutasítottunk minden politikai indíttatású támadást a hatásos és biztonságos oltóanyagokkal szemben – írta Facebook-oldalán a miniszter.

A sajtótájékoztatón szóba került a magyar helyreállítási terv, amelyet kedden tervez a kormány eljuttatni Brüsszelbe, s amelyben a kormány csak a 2500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásra tart igényt, a mintegy 3400 milliárd forintos kedvezményes hitelre nem. Varga Judit szerint téves az az állítás, hogy bármilyen tervet visszadobott volna az Európai Bizottság, hiszen még nem adtak be semmit. Úgy fogalmazott, hogy az egyetemek átalakítására fordított összegek egy részét más fejezetekhez építettek be, illetve lesz olyan tétel is, amelyet majd a hétévés keretköltségvetésből fedezik.