Jöhet az uniós oltási útlevél?

Jöhet az uniós oltási útlevél?

Megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját egy dolgozó az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház szakrendelõjében 2021. január 9-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság kedden várhatóan azt javasolja a tagállamoknak, hogy március végéig lehetőleg fejezzék be az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók, valamint a 80 éven felüliek 80 százalékának beoltását, nyárig pedig oltsák be a felnőtt lakosság legalább 70 százalékát. Az ezt tartalmazó közleményt — amely a gyógyszerek előállítóinak is segítséget ígér gyártókapacitásaik kibővítéséhez — kedden készül elfogadni az Ursula von der Leyen vezette testület – értesült a Népszava.

A bizottság még január végéig szeretne megállapodást a tagállamokkal az úgynevezett Covid19 oltási igazolványról, amelyet az unió minden országában elismernének. Ezek az okmányok válthatnák fel a tesztelésre és a karanténra vonatkozó előírásokat. A nagyobb nemzetközi légitársaságok pedig akár már tavasztól követelhetik az utasoktól a „vakcinaútlevelet”.

Mint megírtuk, elsőként a görög miniszterelnök mondta ki, hogy legyen oltási útlevele azoknak, akiket már beoltottak a koronavírus ellen.

A tervek szerint a 27 állam- és kormányfő csütörtökön tárgyal videókonferencián a dokumentum bevezetésének lehetőségéről. A tanácskozást előkészítő Európa-ügyi miniszterek hétfői online eszmecseréjükön egyetértettek abban, hogy a témát alaposan körül kell járni, mert az igazolvány használata számos jogi kérdést vet fel. Maroš Šefčovič bizottsági alelnök az ülés után újságíróknak azt mondta: szükség van az oltási adatok elektronikus nyilvántartására és megosztására, de csak egy későbbi időpontban és alapos mérlegelés után lehet dönteni a koronavírus elleni oltottságot igazoló okmány alkalmazási köréről. – Használata nem vezethet a polgárok jogainak a korlátozásához vagy megkülönböztető bánásmódhoz – hangsúlyozta.

A Szabad Európa szerint a résztvevők arról beszéltek, csak akkor lehet ilyen tanúsítványt alkalmazni, ha már megtörtént a lakosság átoltása, vagyis egy ország – vagy az EU – polgárainak 60-70 százaléka védetté vált. Újhelyi István szocialista EP-képviselő, a parlament közlekedési és turisztikai bizottságának első alelnöke a portál érdeklődésére elmondta, hogy a bizottságukban is szóba került ez a kérdés. Mint fogalmazott, mindenképpen egységes, európai szabályozásra van szükség, nem pedig tagállamok saját megoldásaira.

Az EP-képviselő hozzátette, az is gond, hogy általában azok vannak az oltási sorrend végén, akik azért utaznának, mert tanulnak vagy dolgoznak. Éppen ezért szerinte át kell gondolni azt, hogy előre vegyék azokat, akiknél a munka része az utazás.

A Népszava forrásai úgy tudják, a videokonferencián Varga Judit igazságügyi miniszter egyetértett az igazolvány bevezetésének szükségességével. Felszólalásában hangsúlyozta: nyomást kell gyakorolni a gyógyszergyártókra annak érdekében, hogy tartsák magukat a szerződésbe foglalt kötelezettségeik teljesítéséhez, ugyanakkor nem tért ki sem a kínai, sem az orosz vakcinák beszerzésének előnyeire.

A miniszterek ugyanakkor aggályaikat fejezték ki a Covid19 mutációinak megjelenése miatt, és sürgették ezek DNS szekvenciájának minél kiterjedtebb feltárását, ami egybevág az Európai Bizottság szándékaival.