Eldőlt, mikor lesz az EP- és az önkormányzati választás jövőre

Eldőlt, mikor lesz az EP- és az önkormányzati választás jövőre

Az Európai Unió (EU) csillagos kék zászlaját és Magyarország nemzeti lobogóját lengeti a szél a Ludwig Múzeumnak is otthont adó Müpa Budapest épülete előtt a főváros IX. kerületében. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba )

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Június 6-a és 9-e között tartják jövőre az európai parlamenti választásokat – ez derül ki az Európai Parlament elnökének Twitter oldaláról. Roberta Metsola azt fűzte még hozzá, hogy itt az idő reformálni és változtatni.

Itthon vasárnap tartják a voksolást, tehát június 9-e lesz az időpont. Ráadásul az alaptörvény korábbi módosítása alapján azon a napon már nem csak a brüsszeli képviselőkre kell majd szavazni, hiszen egy időben zajlik le az önkormányzati választás is. Ez a helyzet az ellenzéket igencsak nehéz helyzetbe hozza, hiszen az önkormányzati számos helyen együtt akarnak indulni, míg az EP-választáson jórészt egymás ellen.

Az Európai Parlamentnek jelenleg 705 képviselője van, a legkevesebb Máltának (6), a legtöbb pedig Németországnak (96). A legutóbbi választások alkalmával, 2019 májusában 751 képviselő került be a testületbe, azonban a létszám az Egyesült Királyság kilépését követően csökkent. A képviselői helyek elosztását az európai uniós szerződések határozzák meg.