Kemény feltételekkel ajánlanak egyezséget a németek a vétózó magyar–lengyel duónak

Kemény feltételekkel ajánlanak egyezséget a németek a vétózó magyar–lengyel duónak

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (j) megbeszélést folytat Varsóban 2020. november 30-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Michael Roth német Európa-ügyi miniszter a délután tartott Általános Ügyek Tanácsának ülését követő sajtótájékoztatón eloszlatta a bizonytalanságokat, hogy milyen feltételek mellett szeretnének megegyezni a vétóra készülő Magyarországgal és Lengyelországgal – közölte a Portfólió. Minden bizonnyal az ajánlattal kapcsolatos egyeztetések miatt utazott váratlanul Varsóba Orbán Viktor ma délután.

A Európa-ügyi miniszter elmondta, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére továbbra is 27 tagállamban gondolkodik a német elnökség, vagyis mindenképpen szeretnének megegyezni a két rebellis tagállammal, de úgy, hogy közben határozottan figyelembe veszik az Európai Parlament és a többi 25 tagállam igényeit.

Az igen szigorú feltételek szerint azonban szó sem lehet arról, amiben Budapesten és Varsóban reménykedtek, azaz a jogállamisággal kapcsolatos rendelet tárgyalását nem lehet újranyitni. Arra sem kerülhet sor – amit szintén szeretnének a két vétózó ország vezetői –, hogy időben eltolják a jogállamiság feltételeinek alkalmazását. Roth ugyanis határozottan kijelentette, a rendelet alkalmazhatóságát minél hamarabb meg kell kezdeni.

Végül határozottan kijelentette, nem lehet külön választani a hétéves költségvetést, a helyreállítási alapot és a jogállamisággal kapcsolatos mechanizmust, ezért egyszerre kell szavazni róla.

A német ajánlatra még a mai nap válaszolni kell a lengyel–magyar tandemnek.