Kétszer is naprendre kerül majd tavasszal a magyar jogállamiság

Kétszer is naprendre kerül majd tavasszal a magyar jogállamiság

Az Európai Unió (EU) csillagos kék zászlaját és Magyarország nemzeti lobogóját lengeti a szél a Ludwig Múzeumnak is otthont adó Müpa Budapest épülete előtt a főváros IX. kerületében.
(Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba )

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az EU miniszteri szintű tanácsának soros elnöki tisztét január elseje óta betöltő Franciaország tavasszal meghallgatást rendez a tárcaközi testületben a jogállamot fenyegető magyarországi veszélyekről szóló hetes cikkelyes eljárás keretében. Emellett tavasszal külön is napirendre fogják tűzni az Európai Bizottság által tavaly közzétett magyar országjelentést, amely értékelést tartalmaz az igazságszolgáltatás függetlenségéről, a médiapluralizmusról, a fékek és ellensúlyok rendszeréről valamint a korrupcióellenes intézkedésekről – mondta egy magasrangú francia kormányzati illetékes újságíróknak, köztük a Népszava munkatársának.

A tárcavezetők minden félévben öt-öt tagállam teljesítményének brüsszeli minősítését vitatják meg, és ezúttal — az ábécé szerint haladva — Magyarország is sorra kerül. A francia illetékes hangsúlyozta: ha a biztosi kollégium úgy döntene, hogy a hatályos rendelet alapján pénzügyi szankciót kezdeményez azon országok ellen, amelyekben a jogállami normák megszegése miatt sérülnek az unió pénzügyi érdekei, akkor soros EU-elnökként készek lesznek a javaslatot a miniszteri tanács elé vinni, amely végső soron dönthet a pénzmegvonásról.

Ismert, Emmanuel Macron francia elnök decemberben magyar ellenzéki vezetőkkel találkozva arról beszélt már, hogy be fogják vezetni a jogállamisági mechanizmust a francia EU-elnökség alatt.