Kevesebb uniós pénzt kaphatunk

Kevesebb uniós pénzt kaphatunk

Darvas Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahhoz, hogy elkerüljük a piaci pánikot és az olasz költségvetési hiány és az államadósság kezelhető maradjon, európai kockázatközösségre van szükség – jelentette ki a Magyar Hangnak adott interjújában Darvas Zsolt közgazdász, a brüsszeli Bruegel Intézet kutatója, aki egyidejűleg a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója is. A szakember szerint a készülő uniós keretköltségvetés az első időszakban a kilábalásra fog koncentrálni, emiatt a válság által kisebb mértékben érintett magyar gazdaság kevesebb uniós forrásra számíthat.

A közgazdász szerint hiába hoztak korábban elképzelhetetlen intézkedéseket a kormányok, valószínűleg nagyon sok vállalat csődbe megy, és sok ember elveszíti a munkáját a koronavírus-járvány következtében. A cégek nem fognak beruházni. Azon munkavállalók, akik elveszítik a munkájukat, jelentősen csökkentik fogyasztásukat, de akiknek az állása megmarad, valószínűleg ők is sokkal óvatosabbak lesznek – például nem cserélik le az autójukat, nem vesznek új mobiltelefonokat. Sok iparág hosszú hónapokon, akár éveken át súlyos, negatív keresleti kilátásokkal fog szembenézni – mondta.

Darvas Zsolt hozzátette: sok függ attól, hogyan sikerül visszaszorítani a vírust, és hogy lesz-e második, harmadik hullám.

(...)

Lehet-e hasonlítani ezt a gazdasági válságot a 2008–09-es krízishez? Milyen pénzből és milyen konstrukcióban lehet most uniós pénzt előteremteni a koronavírus miatt bajban lévő gazdaságok és ágazatok számára? Mire lehet elegendő az EU segítsége? Érdemes lenne-e a magyar kormánynak élni a kedvezményes uniós hitellel? A válaszokért keresse a teljes interjút a Magyar Hang május 8-án megjelent idei 19. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 19. számban? Itt megnézheti!