Kórházi dolgozókkal és idősekkel indult az uniós vakcinaprogram

Kórházi dolgozókkal és idősekkel indult az uniós vakcinaprogram

Andrej Babis cseh miniszterelnök megkapja a koronavírus (COVID-19) elleni vakcinát a prágai katonai kórházban 2020. december 27-én. Ezen a napon kezdődik az Európai Unió (EU) tagállamaiban a lakosság összehangolt beoltása. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására. MTI/AP/Petr David Josek

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió (EU) tagállamaiban vasárnap megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Szinte mindenhol a leginkább veszélyeztetett időseket és az egészségügyben dolgozókat vették előre az oltási tervekben.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitteren üzent és meghatónak nevezte, hogy vasárnap megkezdődött mintegy 450 millió európai lakos oltási programja „Madridtól Párizsig, Athéntól Rigáig”. Mint emlékeztetett, először a legveszélyeztetebbeket kell beoltani, és hamarosan mindenki számára elengedő vakcina lesz.

December 27. történelmi nap 2020-ban – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár, miután Ausztriában az első önként jelentkezőknek beadták a német BioNTech és az amerikai Pfizer által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát. Egy neve elhallgatását kérő, 84 éves asszony kaphatta meg az első adag védőoltást a Bécsi Orvostudományi Egyetemen. Ausztriában a 80 és 93 év közötti időseket oltottak be reggel, illetve az elsők között kapta meg a vakcinát egy Covid-osztály vezetője is – írja a Népszava.

A vakcina a világjárvány elleni győzelem kezdetét jelenti. Minden újabb oltóanyag beadásával lépésről-lépésre egyre közeledünk a normalitás felé – fogalmazott Kurz. Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a küzdelemnek még nincs vége, de ez a nap fordulatot jelent.

Csehországban Andrej Babis miniszterelnök, illetve egy 95 éves, második világháborús veterán kapta meg elsőként vasárnap a koronavírus elleni oltást. A Reuters tudósítása szerint a cseh kormányfő nagy nyilvánosság előtt, kamerák kereszttüzében oltatta be magát. Az esemény után azt mondta, a Pfizer-BioNTech vakcina „esélyt kínál nekünk, hogy visszatérhessünk a normális életünkhöz.”A nap folyamán a Prágában és az ország második legnagyobb városában, Brnóban működő kórházakban kezdik meg az országba érkezett 9750 oltóanyag beadását.

Németországban hivatalosan az idősotthonokban kezdték meg a koronavírus elleni oltást vasárnap reggel. Először a 101 éves Edith Kwoizalla, a Harz-hegység közelében fekvő Halberstadt egyik szociális otthonának lakója kapott oltást, őt követték az intézmény további lakói és dolgozói. Első körben ott is a 80 év feletti időseket, az idősotthonokban dolgozó ápolókat és a különösen veszélyeztetett kórházi dolgozókat oltják be. Az oltókampányt jelenleg még mobil oltócsapatok végzik, a több mint 400 oltóközpont többsége a következő napokban nyílik majd meg.

Ugyanakkor az ország keleti részén fekvő Szász-Anhalt tartomány kormánya nem tartotta magát a menetrendhez, az első oltást már szombaton késő délután beadták, amit a szövetségi egészségügyi minisztériumban erőteljes rosszallással fogadtak.

Romániában Mihaela Anghel, a Matei Bals fővárosi járványkórház 26 éves ápolónője kapta meg elsőként a koronavírus elleni oltást, aki februárban részt vett az első igazolt romániai fertőzött kezelésében. A Pfizer/BioNTech vakcinájából pénteken érkezett meg Romániába az első tízezres szállítmány. Az oltási kampányt a járvány elleni küzdelem frontvonalának számító tíz regionális Covid-kórház alkalmazottainak körében kezdték el.

Portugáliában a portói kórház fertőzőosztályát vezető főorvos, a 65 éves António Sarmento kapta a vakcinát.

Litvániában az öt legnagyobb város kórházainak dolgozóit kezdték beoltani vasárnap reggel.

Olaszországban a római Spallanzani kórház három dolgozóját oltották be reggel először. Az országba 9750 adag vakcina érkezett eddig, és a jövő héttől újabb 470 ezer oltóanyag érkezésével számolnak.

Spanyolországban Los Olmos városában egy idősotthon 96 éves lakója és egy ott dolgozó segédápoló kapta meg az oltást elsőként. Az oltókampányt azért ebben az idősotthonban kezdték meg, mert közel esik a Pfizer gyógyszercég egyik raktárához, ahová az oltóanyagok megérkeztek Belgiumból.

Cipruson és Svédországban is idősotthonok lakói és dolgozói kapták meg először a koronavírus elleni oltást.

Mint ismert, két uniós ország és egy német tartomány nem volt képes megvárni a vasárnapot, így Szász-Anhalt tartományban, Magyarországon és Szlovákiában már szombaton elkezdték beoltani a veszélyeztetett csoportokat és egészségügyi dolgozókat. Szlovákiában Zuzana Čaputová köztársasági elnök is megkapta már az oltást.