Kovács Zoltán: A magyarok pénzéről csakis a magyarok dönthetnek

Kovács Zoltán: A magyarok pénzéről csakis a magyarok dönthetnek

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, a kommunikációs akciócsoport vezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2020. március 15-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök továbbra is szilárdan és következetesen képviseli azt az elvet, amellyel kiutazott a brüsszeli csúcstalálkozóra: a magyarok pénzéről csakis a magyarok dönthetnek – nyilatkozta Brüsszelből az MTI-nek Kovács Zoltán.

Ahogy arról már lapunk is többször is beszámolt, elvileg kétnapos, pénteken kezdődő csúcstalálkozóra gyűltek össze az EU állam- és kormányfői, hogy dűlőre jussanak az unió következő hétéves költségvetéséről és a koronavírus-járvány miatt a koronavírus-járvány okozta gazdasági károkat enyhítő mentőcsomagról. Ezzel kapcsolatban szólalt meg szombat késő délután a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Kovács Zoltán a hosszú távú uniós költségvetésről és gazdasági mentőcsomagról zajló tanácskozás állásáról beszámolva kifejtette, pénzügyi kérdésekben, az összegek nagyságát és elosztásának módját illetően közeledtek az álláspontok. Az államtitkár hangsúlyozta, a kormányfő továbbra is abban a felfogásban folytatja a tárgyalásokat, hogy semmiféle politikai előfeltételt nem lehet állítani a pénzek elosztásával és költésével szemben. Ugyanerről egyébként egy bejegyzést posztolt a Twitter-oldalán is angolul.

Ahogy már korábban is tudni lehetett, Orbán Viktor és a magyar kormány egyértelművé tette, hogy költségvetési ügyekben nem akar semmiféle jogállamisági vitába belemenni, mondván, ez óhatatlanul politikai vita lesz. A tárgyalásokat percről percre tudósításában követő amerikai Politico brüsszeli kiadása korábban közreadott egy angol nyelvű tervezetet, amely azt mutatja, hogy minden, a jogállamiság kritériumára vonatkozó megjegyzést kihúzott a magyar kormány a hétéves büdzsé tervezetének szövegéből, egyúttal picit átfogalmaznák az Európai Ügység csalás ellenes szerepét is.

null

Latest from #EUsummit: While negotiations on the conditions of the EU recovery fund are now closer to a compromise, PM Orbán is holding the position that only Hungarians should get to decide how to spend the money that belongs to HU. No political pre-conditions can be accepted.

Kovács Zoltán úgy tűnik, megerősítette – a nemrég az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel is négyszemközt egyeztető – Orbán Viktor abbéli elhatározását, hogy semmiféle jogállamisági előfeltételt nem lehet állítani a pénzek elosztásával és költésével szemben.