Jogállamisági vita: „Az EU-pénzek az Orbán család zsebébe vándorolnak”

Jogállamisági vita: „Az EU-pénzek az Orbán család zsebébe vándorolnak”

Gyöngyösi Márton (Jobbik, független) és Hölvényi György (KDNP, Néppárt) vitázik az Európai Parlament a magyar jogállamiságról szóló vitában. (Fotó:Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rui Tavares 2013-as és Judith Sargentini 2018-as jelentése után egy harmadik EP-képviselő, Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti politikus is megvizsgálta a magyar jogállamiság helyzetét és jelentést készített róla az Európai Parlament számára. Erről vitáztak szerdán Strasbourgban, a magyar kormány képviselőinek részvétele nélkül. Szavazni csütörtökön fognak.

15:42: Véget ért a vita, szavazni csütörtökön fognak.

15:39: Gwendoline Delbos-Corfield, a Magyarországról szóló jogállamisági jelentés előterjesztője: ha Magyarország az EU-n kívüli ország lenne, már nagyon egyértelműen megneveztük volna a rendszert, amit kiépítettek. A demokrácia nem a többség akaratának keresztülvitele mások kárára. A magyar kormány hazudik az EU vonatkozásában, hogy az EU át akarna műteni magyar gyerekeket, vagy hogy magyar fiatalokat küldene a háborúba.

15:35: Schaller-Baross Ernő (Fidesz, független): Amit rajtunk számon kérnek, az Németországban sincs rendben.

15:31: Billy Kelleher (Renew): Orbán Viktor Putyint támogatja az ukránok helyett, erre nem lennék büszke az önök helyében – mondta a fideszes képviselők felé fordulva. Hol vannak itt az európai értékek?!

15:25: Gál Kinga (Fidesz, független): Ami itt zajlik, az boszorkányüldözés, ami a magyar ellenzék megrendelésére készült. A Bizottság és magyar kormány között viszont konstruktív egyeztetés zajlik.

15:12: Evin Incir (szocialisták): Egy fillért sem szabad juttatni Orbánnak! 

A fideszes képviselő, Kósa Ádám szeretett volna tőle kérdezni, de a képviselőnő nem fogadta azt el és nem válaszolt rá (ezt az EP szabályai szerint megteheti), azt mondta: nem fogadom el, nem akarok több teret adni a szélsőségeseknek.

15:10 Miroslav Radacovksy (független): Magyarország fel a fejjel! – a szlovák képviselő törve ugyan, de magyarul mondta el ezt.

15:06: Ladislav Ilcic (konzervatívok): Ez a jelentés fenyegeti azokat a magyar polgárokat, akik demokratikusan választottak kormányt.

15:04: Harald Vilimsky (Identitás): A magyar választásokat követtem, nem kérdés, hogy jogállam-e.

15:02: Maite Pagazaurtundua (Renew):Ha nem történik meg, amit a Bizottság vár, akkor be kell fagyasztani a forrásokat. 

14:59: Katarina Barley (szocialisták): A közbeszerzések 40%-ában csak egy induló van Magyarországon – mondta. Később kleptokráciának nevezte az Orbán-rendszert.

14:58: Vincze Lóránt (RMDSZ, Néppárt): Kisebbségellenesnek mondani a magyarországi politikát hazugság. A szöveg súlyosan elfogult.

14:55: Nicolas Bay (független): Feleszmélnek a népek, Orbán Magyarországa mutatja az utat.

14:40: Hölvényi György (KDNP, Néppárt): Hungarofób gyűjtemény, komolytan politikai röpirat. Ti nem számítotok, üzenik a magyar szavazóknak. Magyarországot nem fogják gyámság alá helyezni. Alapítsanak egy hungarofób baráti kört, az lenne őszinte!

14:36: Gyöngyösi Márton (független): Az a tény, hogy Orbán Viktor nem jelent itt ma meg, beismerő vallomás. Rendszerszintű korrupció-alapú a rezsim. Az EU ne a kormánynak, hanem az önkormányzatoknak juttassa el a támogatásokat.

14:33 Patryk Jaki (konzervatívok): Több a szankció Lengyelország és Magyarország ellen, mint Oroszország ellen.

Cseh Katalin kérdezett tőle: meg szokta-e kérdezni magyar barátaitól, hogy milyen orosz propaganda folyik a magyar propagandában? Igen - válaszolta neki a lengyel képviselő.

14:31: Tom Vandendriessche (Identitás-frakció): Magyarország szabad ország, mely nem szeretne multikulturalizmust. A magyarok így döntöttek.

14:24: Cseh Katalin (Renew): Ezzel az EP lesz az első intézmény, amely hivatalosan kimondja, hogy Magyarország nem demokrácia többé. Ez éppen hogy több okot ad a küzdelemre.

Reynerds biztoshoz fordulva azt mondta, hogy látogasson el Magyarországra, és beszélgessenek az emberekkel, mert a pénzhez közvetlenül kell hozzájutniuk. Magyar vagyok és küzdeni akarok a hazámért – válaszolta Patryk Jaki lengyel konzervatív képviselő kérdésére, aki azt firtatta Cseh Katalintól, miért gondolja, hogy jobban ismeri a magyarországi helyzetet, mint a magyar emberek.

14:19: Ujhelyi István (szocialisták): Végtelenül szomorúvá tesz a hazám helyzete. Más országok megsegítik a polgáraikat, nálunk meg elveszik a támogatásokat. Én a teljes magyarságot védem itt, nem azokat, akiket ti kiszolgáltok otthon - fordult tegeződve a fideszes képviselőkhöz. Jár nekünk a pénz, de nem azért, hogy az Orbán-kormány ellopja. 

14:17: Trócsányi László: Miért nem szól a LIBE-bizottság és mások arról, hogy más országban is veszélyben van az igazságszolgáltatás? (Túlfutott a kérdés időkeretén.)

14:15: Paul Rangel (Európai Néppárt): Tények mutatják, hogy autoriter irányba mozdult el a magyar kormány.

14:13: Hidvéghi Balázs (Fidesz, független): A parlament egy része folytatja a rágalomhadjáratot Magyarország ellen. Maguk zsarolni akarnak, nem megállapodni, hazug jelentéseket fabrikálnak. El a kezekkel Magyarországtól! (Nagy tapsot kapott a jelen lévő fideszes képviselőktől.)

14:11: Malin Björk (baloldal): Az a demokrácia, ha valaki megnyeri a választásokat, akkor nem kell tiszteletben tartani semmit? Orbán és oligarchái nem kaphatnak azért pénzt, hogy lerombolják a demokráciát.

14:10: Jadwiga Wiśniewska (konzervatívok): Megint Magyarországgal foglalkozunk, pedig van sok egyéb gond.

14:08: Jean-Paul Garraud (Identitás-frakció): A jelentés parancsuralmi rendszernek mutatja be Magyarországot, de nagyon vitatható ez a szöveg. Magyarország demokrácia, tiszteletben kell tartani a magyar választók akaratát.

14:05: Daniel Freund (zöldek): Magyarország nem működő demokrácia már, állami terror zajlik. Óriási fenyegetés az EU számára. Az EU-források jelentős része az Orbán családhoz és Orbán barátai zsebébe vándorolt. Orbán tudatosan megsérti az uniós alapértékeket. A bizottság fagyassza be a magyarországi korrupt autokrata rezsim ne kapjon több pénzt. A korrupcióellenes hivatal egy álca.

14:03: Renew-frakció: Nem kényszeríthetjük rá az európai polgárokat, hogy ezt az őrületet finanszírozzák.

14:01 Bettina Vollath, szocialisták: Az Orbán-kormány rendszerszerűen rombolja le a jogok rendszerét. Az akadémiai szabadságot.

A képviselőnő szerint Orbán a tusványosi beszédében jelezte, hogy az oroszok szövetségese.

13:59: Isabel Wiseler-Lima képviseli a jobboldali Európai Néppártot: Ez egy közös kudarc.” Az igazságügy függetlensége, a médiapluralizmus a fő gondok.

13:57: Az alkotmányügyi bizottság felszólalója Włodzimierz Cimoszewicz az egyenlő bánásmód korlátozását említi. Nem szolidárisak Ukrajnával, „mi megpróbáljuk megállítani Putyint, a magyar kormány üzletel vele”.

13:49: Didier Reynders európai biztos tájékoztatja a plénumot az Európai Bizottság álláspontjáról. A Bizottság erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy Magyarországgal együttműködjön. A Klubrádiótól megkérdőjelezhető módon vonták meg a frekvenciaengedélyét, ez ügyben az Európai Bíróságon folyamatban van az eljárás. A biztos is a magyarországi magas szintű korrupcióról beszél. A Médiahatóság függetlensége szerinte aggályos. A rokonoknak való kedvezményezés problémáját nem oldja meg a magyar kormány. Az állami reklámokkal való bánás átláthatatlan. Az újságírókat megfigyelik. A kormány a vészhelyzeti nagyon széles körben él hatalmával. „Nem tudom azt mondani, hogy pozitív fejlemények történtek volna az országban.”

13:43 Gwendoline Delbos-Corfield, a Magyarországról szóló jogállamisági jelentés előterjesztője beszédével kezdődik a vita az Európai Parlamentben. Ő elmondja, hogy öt frakció munkája a jelentéstervezet. Remélem, nagy többség fogja megszavazni és különbséget tudnak tenni jobboldal és szélsőjobboldal között. Szerinte az EU-pénzek az Orbán-család zsebébe vándorolnak. Szóba hozta az újságírók megfigyelését is.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.