Közösen kér állami segítséget a német, a francia és az olasz iparszövetség

Közösen kér állami segítséget a német, a francia és az olasz iparszövetség

Képünk illusztráció, egy autógyár üzemcsarnoka (Fotó: REUTERS/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Békeidőben példátlan állami beavatkozás szükséges a koronavírus-járvány gazdasági és társadalmi hatásainak ellensúlyozásához – írják közös felhívásukban az Európai Unió három legnagyobb ipari országa, Németország, Franciaország és Olaszország vezető ágazati érdekképviseletei, amely a Süddeutsche Zeitung című német lapban jelent meg. Mint az MTI híradásából kiderül, a német ipari vállalkozások országos szövetsége (BDI), a francia munkaadók szövetsége (Medef) és az olasz gyáriparosok szövetsége (Confindustria) szerint a koronavírus-járvány „hatalmas, váratlan és tragikus csapás” a gazdaságra és a társadalomra, amelyet csak az eddig ismert kereteket „szétrobbantó” léptékű európai uniós (EU-) és tagállami szintű beavatkozással lehet kivédeni.

Az egyeztetés nélkül indított tagállami válságkezelő programok sora után a kormányoknak össze kell hangolniuk a gazdaság újraindításáról szóló terveiket és a bajba került vállalkozások támogatását szolgáló törekvéseiket – áll a szövetségek közös felhívásában.

Javaslatuk szerint a 2021-ben kezdődő hétéves pénzügyi ciklus EU-s költségvetését kell megtenni a válságkezelés központi eszközévé. A költségvetést fel kell duzzasztani, méghozzá a jobb helyzetben lévő tagállamok nagyobb befizetései révén, ami egyébként a tagállamok közötti szolidaritást is kifejezné.

A szövetségek ezzel elfordulnak attól az elképzeléstől, hogy a gazdaság fellendítéséhez szükséges pénzt közös kötvények kibocsátásával szerezzék meg az euróövezeti tagországok – mutatott rá a Süddeutsche Zeitung.

A német, az osztrák és a holland kormány által elutasított euróövezeti közös kötvény helyett a közös költségvetésre építve kell kialakítani egy helyreállítási, újjáépítési alapot. Az EU állam-, illetve kormányfőinek „haladéktalanul” ki kell dolgozniuk egy „bátor” javaslatot erről – sürgeti a BDI, a Medef és a Confindustria.

Szerintük még évekig, legalább 2023-ig közpénzből finanszírozott támogatásokkal kell élénkíteni a gazdaságot EU-s és tagállami szinten egyaránt. Vissza nem térítendő támogatások és hitelek mellett adócsökkentésekre is szükség lesz, és a vállalatok mellett a leggyengébb társadalmi csoportokat is segíteni kell, mert a koronavírus-járvány rendkívüli mélységű válságot okoz.