Lemond a Frontex vezetője az OLAF-vizsgálat vége előtt

Lemond a Frontex vezetője az OLAF-vizsgálat vége előtt

Fabrice Leggeri (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Benyújtotta lemondását Fabrice Leggeri, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) vezetője. A határvédelmi ügynökség ellen OLAF-vizsgálat folyik – írta meg a Politico.

Az uniós határvédemi ügynökségnek az elmúlt években számos kritikával kellett szembenéznie. Az egyik vád az volt, urópai határvédelem munkatársai illegálisan fordítják vissza a migránsokat a határokon, vagy szemet hunynak a helyi hatóságok emberi jogokat sértő gyakorlata fölött.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal  vádjai szerint pedig a Frontex nem transzparens módon, az EU szabályozásával ellentétesen fogadhatott fegyverlobbistákat. Szintén folyik egy vizsgálat a Frontex egyes alkalmazottainak zaklatási ügyében.

Bár európai parlamenti képvielők és migrációval foglalkozó szervezetek is lemondásra szólították fel, Leggeri tagadta az illegális visszaküldésekkel kapcsolatos vádakat és az ügynökség munkatársaival kapcsolatos vádakat is. A Politico információi szerint végül azonban mégis lemond. 

 

 

Címkék: Frontex, Politico