Lesújtó kritikát kapott Magyarország az Európai Bizottság jogállami jelentésében

Lesújtó kritikát kapott Magyarország az Európai Bizottság jogállami jelentésében

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot visel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, mielőtt elmondja beszédét az Európai Parlament plenáris ülésén 2020. szeptember 16-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közzétette az Európai Bizottság az unió tagországairól szóló jogállami jelentését. Noha a bizottság évről évre készít az országokról riportot, jogállami kérdésekkel foglalkozó jelentés most először készült. A Magyarországról szóló jelentés a korrupcióról, az igazságszolgáltatásról és a médiahelyzetről is elmarasztalóan ír a megjelent sajtószemlék alapján.

A 24.hu összefoglalójából kiderül: a komoly korrupciós kockázatnak tartják a politikai szereplők és egyes cégek közötti szoros kapcsolatot. A magas rangú tisztségviselők és körük ügyei miatt nagyobb igyekezetet látnának szívesen a korrupció üldözésében. Észrevételezték továbbá, hogy egyre nehezebb információkhoz jutni az állami szervezetek működéséről.

Az igazságügyi rendszer kapcsán a bírói tanács és az OBH elnöke közötti vitákat kifogásolják. Szó esik arról is, hogy a kormány az Európai Bizottság hetes cikk szerinti eljárás miatt megfogalmazott ajánlásait máig nem valósította meg.

A magyar médiarendszerről azt állapítják meg, hogy a kormánypárti lapokat tömörítő Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt (KESMA) a médiapluralizmust fenyegető jelenségként írnak. A jelentés szerint a kormánypárti lapoknak adott kormányzati hirdetések politikai ellenőrzésre adnak lehetőséget. Eközben pedig a kormánytól független sajtótermékek folyamatos támadás alatt állnak. A jelentés a törvényhozás működését is problémásnak tartja, mert eltűntek a hatástanulmányok és az előzetes egyeztetések. Emellett a civilek helyzete is romlik – írták.

Figyelemre méltó, hogy a héten a magyar kormányból Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Judit igazságügyi miniszter is távozásra szólította fel Vera Jourovát, az Európai Bizottság európai értékekért és átláthatóságért felelős biztosát, aki egyébként az egyik felelőse a jogállamisági jelentésnek. A cseh nemzetiségű Jourova előzőleg azzal vívta a kormánytagok haragját, hogy egy interjúban beteg demokráciának nevezte Magyarországot.

A magyar kormányfő ezért levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez Jourova távozását sürgetve. A KESMÁ-hoz tartozó összes lapban, köztük a Magyar Nemzetban és a megyei lapokban is ez volt a mai vezető anyag. Jourova ma egyébként Politico című brüsszeli hasábjain válaszolt a magyar kormányfőnek. Többek között azt írta, hogy sosem bántotta a magyar embereket. „Épp ellenkezőleg, mélyen tisztelem a magyar embereket és a választásaikat”.