Lesz európai minimálbér-szabályozás, szerdán szavazhatják meg az Európai Parlamentben

Lesz európai minimálbér-szabályozás, szerdán szavazhatják meg az Európai Parlamentben

Nicolas Schmit, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és a szociális ügyekért felelős biztosa panelbeszélgetésen vesz részt az 51. Világgazdasági Fórumon Davosban 2022. május 26-án, az esemény zárónapján. (MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az uniós minimálbérről szóló irányelv elfogadása kulcsfontosságú a szociális jogok megerősítéséhez, valamint fontos üzenetet hordoz mindazon több millió munkavállaló számra, akik keményen dolgoznak, de keveset keresnek – jelentette ki Nicolas Schmit, foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős uniós biztos Strasbourgban kedden.

Az MTI beszámolója szerint Schmit az Európai Parlament plenáris ülésének az uniós minimálbérről tartott vitája során időszerűnek nevezte az irányelv bevezetését, ugyanis most mindenkinek gazdasági és szociális problémákkal kell megküzdenie, mondta.

Emlékeztetett, hogy Oroszország ukrajnai háborúja az energiaárak emelkedéséhez, a vásárlóerő csökkenéséhez és jelentős inflációhoz vezetett, nagy problémákat okozva nem csak a háztartások számára, de a demokrácia szempontjából is. Foglalkozni kell a szegénységgel, ezért megfelelő minimálbért, megfelelő munka és életkörülményeket kell biztosítani mindenki számára – húzta alá az uniós biztos.

A luxemburgi politikus sikernek nevezte, hogy az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói júniusban megállapodásra jutottak az uniós minimálbér-szabályozásról. A jogszabály minden olyan uniós munkavállalóra vonatkozik majd, aki az Európai Unióban munkaszerződéssel vagy munkaviszonnyal rendelkezik – közölte.

Kiemelte ugyanakkor, azok az uniós országok, melyekben a minimálbért kollektív szerződések védik, nem lesznek kötelesek bevezetni a jogszabályt. A tagállamoknak értékelniük kell, hogy a meglévő minimálbér-szabályozásaik megfelelőek-e a tisztességes életszínvonal biztosításához, figyelembe véve saját társadalmi és gazdasági feltételeiket.

Hozzátette, a vonatkozó intézkedések meghozatalakor az Európai Bizottság tiszteletben fogja tartani a nemzeti hatásköröket, és figyelembe veszi majd a nemzeti rendszerek sajátosságait is.

Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: a Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői szavazataikkal támogatni fogják az irányelv elfogadását.

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője felszólalásában azt mondta, a minimálbér-szabályozás elfogadásával az Európai Parlament történelmet ír, megszünteti ugyanis azt az igazságtalan világot, ahol Európa országai abban versenyzenek egymással, hogy ki tudja egyre olcsóbbá és egyre kiszolgáltatottabbá tenni a munkaerőt. „Megígértük, megcsináltuk. Van európai minimálbér-szabályozás. Olyan, amely kötelező a kormányokra. A mi dolgunk, hogy biztosítsuk, hogy a magyaroknak is legyen tisztességes európai bére. Megtesszük” – tette hozzá Dobrev Klára.

Az európai parlamenti felszólalásáról készült videó ITT tekinthető meg:

Dobrev Klára posztolt is a minimálbérről a közösségi oldalán. Mint írja, a képviselői munka egyik legfelemelőbb pillanata, amikor egy nagyon fontos ígéretemből valóság lesz. A politikus szerint sok konfliktus és még több küzdelem árán sikerült elérni, hogy lesz európai minimálbér-szabályozás.

Az irányelvről az Európai Parlament képviselői szerdán szavaznak.

A hazai minimálbér témájához hozzászólt a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) is. Szerintük idehaza „szó sem lehet egy számjegyű minimálbér-emelésről, hiszen még a mértéktartó gazdasági előrejelzések sem zárják ki az év végi 20 százalékos inflációt sem.

– Végzetes hiba lenne egy számjegyű minimálbér-emeléssel beérni, amikor az infláció már most is az egekig szállt, de még nem tudjuk, hol és mikor áll meg – mondta Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke. Épp ezért a szövetség méltatlannak tartja a közelmúltban többször elhangzott 8-12 százalékos latolgatást is úgy, hogy napok óta ismert az augusztusi 15,6 százalékos inflációs mérték.