Lesz uniós Covid-igazolvány, de a jelek szerint csak az EMA által elfogadott vakcinákra

Lesz uniós Covid-igazolvány, de a jelek szerint csak az EMA által elfogadott vakcinákra

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja az Európai Parlament plenáris ülésének harmadik napján Brüsszelben 2021. április 28-án. MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament csütörtökön megerősítette, hogy megszületett a megegyezés az uniós vakcinaútlevélről – vette észre a 24.hu. A hírt Didier Reynders az EU igazságügyi biztosa jelentette be. Az utazási igazolvány hivatalos neve „EU Digital COVID certificate” lesz. Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának politikai megállapodása lehetővé teszi, hogy július 1-jével hatályba lépjen az EU-n belüli szabad mozgást biztosító rendelet, amely 12 hónapig lesz érvényben.

Az igazolvány célja, hogy ismét szabadon lehessen mozogni az Unióban és fokozatosan megszűnjenek a korlátozások, az egységes formátumú Covid-igazolványt minden tagállamban elfogadják majd.

A lapunknak is eljuttatott közleményből kiderül, hogy az igazolvány papír alapon vagy digitálisan lesz elérhető. Igazolja, hogy tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen, vagy nemrég készült negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy pedig már felgyógyult egy fertőzésből – vagyis három eltérő igazolványtípusról van szó. Közös uniós szabályrendszer teszi majd lehetővé, hogy az egyik tagállamban kiadott igazolványt másik uniós országban is elfogadják.

A közlemény szerint a tagállamoknak el kell fogadniuk az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyaggal (jelenleg ezek a Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca és Janssen vakcinák) elvégzett védőoltásokról szóló igazolásokat. Ugyanakkor az egyes tagállamok dönthetik el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogadnak-e, amelyet egy másik tagállam saját eljárásban engedélyezett, vagy amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szerepel.

A megállapodás értelmében a megfizethető és elérhető tesztelés biztosítása érdekében az Európai Bizottság kötelezettséget vállal arra, hogy az Unió Szükséghelyzeti Támogatási Eszközéből legalább 100 millió euróért teszteket vásárol. Erre épp az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóvá nem hagyott vakcinák használata és az alacsony átoltottság miatt volt szükség, mert így kedvező árú tesztekkel is ki lehet majd váltani az igazolást, legalábbis egyelőre így értelmezhető a megállapodás.

A tárgyalók megállapodtak abban, hogy szükség esetén a költségvetési hatóságok (azaz az Európai Parlament és a tagállamok) jóváhagyásával a 100 millió eurón túlmenően további forrásokat is biztosít az unió.

Abban is megállapodtak, hogy ezek a támogatott tesztek csak az igazoláshoz vehetőek igénybe.

– A támogatással különösen azok járnak jól, akik naponta vagy gyakran ingáznak határon át munkába vagy iskolába, rokonokhoz, orvoshoz, a határ túloldalán élő szeretteiknek viselik gondját vagy szomszédos országban dolgoznak kulcsfontosságú munkakörben – írja a közlemény.

Abban is megállapodtak, hogy csak extrém esetben lehet új utazási korlátozásokat kivetni. – A tagállamoknak a koronavírus-járványra válaszul alapesetben nem lehetne további utazási korlátozásokat, például kötelező otthoni karantént vagy tesztkötelezettséget előírni. Erre csak akkor kerülhet sor, ha az intézkedés arányos a felmerülő közegészségügyi veszéllyel. A döntés meghozatalában a meglévő tudományos eredményekre, köztük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ epidemiológiai adataira kell támaszkodni, és a korlátozó intézkedések bevezetéséről legalább 48 órával előre tájékoztatni kell a többi tagállamot és a Bizottságot – fogalmaznak.

A mostani megállapodást először a parlament LIBE-bizottsága hagyja jóvá jövő héten, majd júniusban szavaz róla a teljes parlament, a tanács pedig ezután hozza meg a végleges döntését.

Mint ismert, Magyarországon már milliókat oltottak az EMA által nem engedélyezett kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V nevű készítményekkel. Utóbbit már vizsgálja az uniós gyógyszerhatóság, míg előbbi ugyan rendelkezik a WHO veszélyhelyzeti engedélyével, de az EMA-hoz még nem adták be engedélyeztetésre. 

A kínai vagy az orosz vakcinát megkapó magyarok jelen állás szerint tehát majd negatív koronavírus-teszttel, vagy az antitestes védettséget igazoló dokumentummal utazhatnak majd. További jövőbeni lehetőség, hogy az Orbán-kormány kétoldalú megállapodást köt a többi EU-s országgal, hogy fogadják el a két keleti vakcinát is, de erre egyelőre akkor van lehetőség, ha legalább az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja a készítményt. Ausztria például ezen az alapon már elfogadja a Sinopharm-oltást.