Magyar–lengyel kettős az EU ellen

Magyar–lengyel kettős az EU ellen

Európa-ügyi miniszterek az EU Általános Ügyek Tanácsában 2020. november 17-én (Fotó: Arató László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Példátlan gazdasági és szociális krízissel kell az EU-nak szembenéznie, ha Magyarország és Lengyelország továbbra is blokkolja az uniós helyreállítási alapot és a hétéves költségvetést – ez volt az üzenete az Európa-ügyi miniszterek keddi videokonferenciájának.

Tizenhárom uniós tagállam, a soros elnökséget ellátó Németország képviselője és az Európai Bizottság alelnöke és biztosa próbálta meggyőzni a magyar és a lengyel kormány képviselőjét, hogy ne blokkolják az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot. Jelenleg ugyanis a magyar és a lengyel vétó bejelentése miatt nincs lehetőség arra, hogy egyhangú szavazással zöld utat adjanak a tagállamok a több mint ezermilliárd eurós hétéves költségvetésnek és a 750 milliárd eurós újjáépítési alapnak.

Mivel az ehhez kapcsolódó jogállamisági mechanizmus elfogadásához minősített többség is elegendő, ezért ennek a szabályozásnak már megvan a támogatottsága. A miniszterek keddi tanácskozásán nem volt szavazás, az álláspontok ismertetése történt meg, ahol arról próbálták meggyőzni a magyar és a lengyel kormányt, hogy óriási felelősség megakasztani a mentőcsomagot, amelytől függ az európai gazdaság működőképessége és emberek tízmillióinak megélhetése.

Varga Judit igazságügyi miniszter azonban ragaszkodott ahhoz az állásponthoz, hogy júliusban a tagállami vezetők nem ebben egyeztek meg, a jogállamisági mechanizmus pedig túl nagy hatáskört ad az Európai Bizottságnak, és alkalmas arra, hogy ideológiai szempontok alapján marasztaljanak el egy-egy tagállamot. Varga szerint Magyarországot ki akarják éheztetni és fájdalmat akarnak okozni neki, ezek után nem is várható el, hogy a magyar kormány támogassa ezt a javaslatot.

Ugyanakkor azt elismerte, sőt, sürgette, hogy a támogatások jussanak el a rászorulóknak, de rámutatott, hogy az ideológiai vitáknak most nincs itt a helye. Kifejtette, hogy szerencsére már elmúltak azok az idők, amikor valakinek a bűne mindössze az ideológiai deviancia, amit anélkül büntetnek, hogy az illető bármit elkövetne. „Nem szabad visszatérni ezekhez az időkhöz” – mondta Varga. Michael Roth német államminiszter ezt később visszautasította. Azt mondta, nem tudja elképzelni, hogy bárki komolyan beszél, amikor az EU-t egy autoriter rezsimhez hasonlítja.

A lengyel miniszter, Konrad  Szymański nem aggódik önmagában a jogállamiság miatt, mert az része a lengyel alkotmánynak is. Neki a mechanizmus alkalmazásával van problémája, mert hiányoznak belőle a jogi garanciák. A lengyel politikus kijelentette, hogy mindezek fényében senkinek sem kellene meglepődnie azon, hogy két tagállam elutasító álláspontot foglalt el.

A két visegrádi országot próbálta meggyőzni egy harmadik is. Martin Klus, a szlovák kormány Európa-ügyi államtitkára azt mondta, hogy a csomag minden része elfogadható és támogatni kell. Ez a javaslat ugyanis lehetővé teszi, hogy a mélyebb válságot elkerüljék, de nem szabad tovább késlekedni. „Ezért kérek mindenkit, hogy támogassa, de legalábbis ne blokkolja a megállapodást” – mondta Martin Klus.

A megoldáshoz azonban nem kerültünk közelebb. Különböző uniós fővárosokban és a EU-s intézményekben lázas munka folyik, hogy megtalálják a pénzügyi segítségnyújtás legjobb módját, ha a magyar és a lengyel hozzáállás továbbra sem változik.