Magyar pénzből is vesz az EU fegyvereket

Magyar pénzből is vesz az EU fegyvereket

Josep Borrell (Fotó: Mario Salerno / European Union)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy nap alatt jogszabály vált azokból az Oroszországot sújtó, Ukrajnát támogató elképzelésekből, amelyeket tegnap jelentettek be és vitattak meg az uniós külügyminiszterek. Hétfőn a védelmi miniszterek is napirendre tűzték a témát és ők döntöttek a rendeletek végső szövegéről is.

A tagállamok elfogadtak két úgynevezett támogatási intézkedést az Európai Békekeret felhasználása érdekében. Ezen belül 500 millió eurót különítenek el Ukrajna számára, 450 millió euróból fegyvereket vásárolnak, 50 millió euró értékben pedig más eszközöket, például orvosi felszerelést küldenek. Itt fontos megjegyezni, hogy ennek a programnak Magyarország is a részese, az Európai Békekeretről egy évvel ezelőtt állapodtak meg a kormányok, a döntés értelmében hét év alatt 5 milliárd eurót különítenek el a program számára, amelynek most a tíz százalékát használják fel. Minden tagállam nemzeti jövedelmének arányában fizet be a közös költségvetésbe, így magyar pénzből is fognak fegyvereket vásárolni. Mindezt azért fontos megjegyezni, mert a magyar kormány és a miniszterelnök nyilatkozataiban az szerepel, hogy Magyarország semmiféle katonai támogatást nem ad Ukrajnának – ez a fejlemény ennek ellentmond.

Az Európai Békekeret az uniós költségvetésen kívüli intézmény, az EU-s alapszerződések értelmében ugyanis a „rendes” költségvetésből nem lehet fegyvereket vásárolni. Mindez a történelem során egyedülálló: az EU még sosem hozott ehhez hasonló döntést. Ukrajna külügyminiszterének kérésére haladéktalanul reagálunk az Európai Békeprogram mozgósításával két sürgősségi segítségnyújtási intézkedésre az ukrán hadsereg halálos és nem halálos anyagok szállításának finanszírozására. Mindent megteszünk Ukrajna támogatásáért, kiállunk az ukrán nép mellett” – jelentette ki Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője.

Borrell azt is hozzátette, hogy a tagállamok kétoldalú megállapodások keretében egyénileg is ajánlhatnak fel fegyvereket Ukrajnának, ezeket a felajánlásokat az Európai Bizottság fogja koordinálni, az ukrán igények tükrében. Szó van például vadászgépek küldéséről is, az ukránok azt kérték, hogy olyan harci repülőgépeket biztosítanak nekik, amelyek náluk rendszerben állnak: ezek orosz gyártmányú MIG-ek.

A tagállamok az előbbieken túl korlátozó intézkedéseket fogadtak el a légi közlekedéssel és a pénzügyekkel kapcsolatban. Ennek értelmében megtagadják az engedélyt a területükön való leszállásra, felszállásra vagy a területük feletti átrepülésre az orosz légi fuvarozók által üzemeltetett légijárművektől, ideértve a kereskedelmi fuvarozókat is, vagy bármely orosz bejegyzett légi járműtől, vagy olyan nem Oroszországban bejegyzett légi járműtől, amely orosz jogi vagy természetes személy tulajdonában van, vagy általa bérelt, illetve egyéb módon ellenőrzött.

Ezenkívül tilos tranzakciókat kötni az Orosz Központi Bankkal vagy bármely olyan jogi személlyel, szervezettel vagy szervvel, amely az Orosz Központi Bank nevében vagy utasítására jár el. Közben tovább folynak az előkészületek arra, hogy az orosz bankokat (vagy egyes orosz bankokat) kizárjanak a nemzetközi banki átutalásokat biztosító SWIFT-rendszerből. Josep Borrell bejelentette, hogy Svájc is csatlakozik ehhez – s ez valóban fájdalmas fejlemény Oroszország, illetve az orosz oligarchák számára.

Címkék: ukrajnai háború