Manfred Weber: Orbán Viktor volt az egyik bolond figura az asztalnál

Manfred Weber: Orbán Viktor volt az egyik bolond figura az asztalnál

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány napja választották meg Manfred Webert az Európai Néppárt elnökének, aki egyben a pártszövetség európai parlamenti frakcióvezetője is. Utóbbi minőségében mondott beszédet az EP-ben, amikor a múlt heti uniós csúcstalálkozó tapasztalatairól volt szó. Ugyan mások is bírálták a magyar kormány különutas politikáját, vétófenyegetését, de Weber fogalmazott a legkeményebben.

„Ha látták az emberek, hogy mi történt a legutóbbi európai tanácsülésen, akkor látták, hogy Orbán Viktor volt az egyik bolond fickó a tárgyalóasztal mellett” – mondta a bajor politikus mindjárt beszédének elején, azonban további „bolond fickókat” nem nevezett meg a későbbiekben. Majd azt kérdezte, „vajon milyen lehetett mellett ülni és megélni, ahol zsarol, ahogy Putyin érdekeit teríti ki az asztalra és azokat védi?”

Mindez annak fényében is érdekes, hogy – KDNP-s tagságát felújítva – a magyar kormány egyik tagja, Navracsics Tibor is ott volt Weber megválasztásánál a rotterdami pártkongresszuson és Navracsics arra is tett utalást, hogy jó lenne ismét hidat építeni a Fidesz és a Néppárt közé.

A vitában felszólalt a fideszes Gál Kinga is, aki azonban egyetlen szóval sem reagált arra, amit nem sokkal korábban Weber elmondott a Fideszről és elnökéről.

„Történelmünk legnagyobb humanitárius támogatását nyújtjuk Ukrajnának és tesszük ezt addig, amíg szükséges. Elítéljük az orosz agressziót és a háborús bűncselekmények kivizsgálását követeljük” – mondta a magyar politikus. Arról is beszélt, hogy „Magyarország eddig minden szankciós csomagot támogatott és minden megállapodást betart”, azt pedig jó kompromisszumnak nevezte, hogy a vezetékeken érkező kőolajszállítmányokat egyelőre nem sújtja az embargó. Majd utalt arra is, hogy Magyarország az uniós szankciós listáról kihúzatta Kirill pátriárka nevét. „Mi magyarok a békét akarjuk megnyerni, ezért nem támogatjuk egyházi vezetők szankcionálását” – mondta Gál Kinga.

A Telex kérdésére egyébként Navracsics Tibor pont szerdán azt mondta, nem lát most sok esélyt arra, hogy a Fidesz ismét az Európai Néppárt tagja legyen, de történelmi távlatban gondolkodik, ezért azt tartja fontosnak, hogy a két formáció között legyen valamilyen kapcsolat. Szeretné, ha valamilyen intézményes kapcsolat létrejönne, ami, megfogalmazása szerint „akár még tagság is lehet” újra. Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnöktől kapott-e felhatalmazást arra, hogy dolgozzon a Fidesz-Európai Néppárt kapcsolatokon, hogy akár újra tag lehessen a Fidesz, azt mondta: „Tud róla és nem ellenzi.”