Manfred Weber: Orbán kettős játékot űz Ukrajna ügyében

Manfred Weber: Orbán kettős játékot űz Ukrajna ügyében

Manfred Weber (Fotó: Reuters/Michael Dalder)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktornak el kell döntenie, melyik oldalon áll. Ezt mondta az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője az Euronews kérdésére. Manfred Weber szerint a magyar kormány elképesztő kettős játékot űz Ukrajna ügyében.

A néppárti politikus arra reagált így, hogy a magyar kormány megtiltotta az EU és a NATO fegyverszállítmányainak áthaladását Magyarországon.

Manfred Weber közölte, őt már az is meglepte, hogy Svájc sokáig gondolkozott a szankciók alkalmazásán. Végül rájöttek, egy ilyen helyzetben nem lehetnek semlegesek, mert ilyenkor kell, hogy legyen álláspontja az embernek. – Egyre több politikus ismeri fel ezt a világban, ezért Orbánnak a magyar részről el kell döntenie, hová tartozik – mondta.

Arról, hogy nem veszélyes-e valóban a fegyverszállítás Ukrajnába – amire Orbán Viktor is hivatkozott –, hiszen Oroszország azt megtorolhatja, Weber azt mondta, az ENSZ minden független államnak jogot ad az önvédelemre, amivel az ukránok is élhetnek. – Ezért teljes mértékben támogatom a fegyverszállításokat. Ez nem agresszív lépés – tette hozzá Manfred Weber. Korábban Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke is bírálta a magyar kormányt, szerinte Putyintól a kitüntetésnél már komolyabbat érdemelne Szijjártó Péter és Orbán Viktor, kijárna nekik egy-egy szék a Gazprom igazgatótanácsában.

A háború eseményeiről szóló percről percre tudósításunkat ITT olvashatja.

 

Címkék: ukrajnai háború