Már ma bejelenthetik a jogállamisági mechanizmus indítását Magyarországgal szemben

Már ma bejelenthetik a jogállamisági mechanizmus indítását Magyarországgal szemben

Ursula von der Leyen az Európai Parlament üléstermében Strasbourgban, 2019. július 16-án (Fotó: Reuters/Vincent Kessler)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság (EB) elnöke várhatóan már ma bejelenti az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, hogy két hét múlva elindítják a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben – értesült a Népszava uniós forrásoktól. A lap információi szerint az Ursula von der Leyen elnök által vezetett testület ezúttal kizárólag a magyar kormányt fogja célba venni, a lengyellel egyelőre nem foglalkozik.

A körülbelül hat-nyolc hónapig tartó folyamat végén uniós forrásokat fizettethetnek vissza vagy vonhatnak meg hazánktól, ha úgy ítélik meg, hogy a jogállamiság normáinak megsértése miatt kár érte az uniós költségvetést. A pénzmegvonás egyaránt vonatkozhat az EU büdzséjéből és helyreállítási alapjából származó forrásokra. Bár az EB nyilvánosan cáfolta, hogy döntésének időzítését politikai megfontolások vezérelnék, mindenki biztosra vette, hogy a „jogállamisági fékre” csak a magyarországi parlamenti választások után fog rálépni.

A biztosi kollégium komolyan aggódik amiatt, hogy Magyarországon sérülnek az Európai Unió pénzügyi érdekei, büntetlenül maradnak a magas szinten elkövetett korrupció esetei. Von der Leyenék elsősorban a közbeszerzésekkel és az igazságszolgáltatási szervek - például az ügyészség - független működésével kapcsolatban fogalmaztak meg kérdéseket és kifogásokat abban az adminisztratív levélben, amelyet tavaly küldtek az Orbán-kormánynak. Az EB ebben tájékoztatást kért az uniós pénzek szabálytalan és jogosulatlan felhasználásának gyanúját felvető ügyekről, illetve gyakorlatokról. A magyar kormány a határidőt néhány nappal túllépve, idén válaszolt a felvetésekre, de az a jelek szerint nem felelt meg a bizottsági elvárásoknak. A jogállamisági eljárás hivatalos elindításáról a biztosi testület két hét múlva esedékes ülésén fognak hivatalosan dönteni – írja a Népszava.

Nem vagyok boldog tőle: elindulhat a jogállamisági eljárás. Előre jeleztük, hogy baj lesz. A kétharmad ezen nem segít – írta Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője a Facebookon a hír megjelenése után.

Dolgozik Magyarország ügyén és beindítják a jogállamisági mechanizmust a korrupciógyanú és a közbeszerzési problémák miatt – ezt mondta Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosa a Tiroler Tageszeitungban hétfőn megjelent cikkben.

A magyar kormánynak nem kell az EU-s pénz, inkább megszorításra készül – írta keddi Facebook-posztjában Donáth Anna, a Momentum elnöke és Európai Parlamenti képviselője Hahn nyilatkozatára reagálva. „Bekövetkezett – tette hozzá –, az Orbán-kormány miatt újabb EU-s pénzeket vehetnek el Magyarországtól, miközben nyakunkon a válság. Nem elég, hogy a mai napig nem kaptuk meg – a kormány hibájából – a koronavírus-járvány hatásait kezelő helyreállítási alap pénzeit” sem. Donáth Anna szerint ezzel elég világossá vált, hogy „a magyar kormány nem hajlandó semmilyen antikorrupciós garanciát teljesíteni, és inkább lemond az uniós pénzekről. Pedig Orbán Viktor pár hete maga ismerte el, hogy gazdasági válság jön. Ezzel nem maradt más lehetőségük: mivel nem hajlandóak befejezni az EU-s pénzek elsikkasztását, így súlyos megszorításokra fognak kényszerülni a következő hónapokban. Ezt pedig mindannyian érezni fogjuk.”

Az ellenzéki összefogás a választási kampányban hangsúlyosan arról beszélt, hogy Orbán Viktor nem tudja elhozni a korrupció miatt az uniós pénzeket, ők viszont képesek lennének erre.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.