Márciustól ismét kék lesz a brit útlevél, amit amúgy az EU-ban gyártanak

Márciustól ismét kék lesz a brit útlevél, amit amúgy az EU-ban gyártanak

A régi-új kék brit útlevél (Fotó: Brett Jordan/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márciusban kezdődik a hagyományos kék brit útlevelek kibocsátása Nagy-Britanniában – közölte szombaton a brit belügyminisztérium. Ahogy azt közvetlenül a brit EU-tagság megszűnésekor lapunk is jelezte, a brexit egyik jelképes jelentőségű mozzanataként hirdette meg a londoni kormány a korábbi évtizedekben honos kék brit útlevél újbóli bevezetését a jelenlegi bordó helyett.

A bordó brit útlevél fedőlapjának tetején a „European Union” felirat látható, alatta a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága megjelölés, majd a brit királyi ház hivatalos címere. A brit belügyminiszter, Priti Patel által szombaton bemutatott új kék útlevél fedőlapja a „British Passport” feliratot viseli, ez alatt szerepel a királyi címer és a fedőlap aljára került az ország hivatalos megnevezése.

Ahogy most az MTI feldolgozásban írják, az első kék brit útleveleket 1921-ben állították ki, az utolsó 2003-ban járt le. Nagy-Britanniában 1988 óta bocsátanak ki bordó útleveleket az Európai Unió akkori elődje, az Európai Gazdasági Közösség, az EGK iránymutatása alapján. Ez azonban soha nem volt kötelező, csak ajánlásként fogalmazódott meg a színharmonizálás a közösségen belüli utazás és az útiokmányok ellenőrzésének megkönnyítése végett.

Az EU-tagságra utaló felirat már tavaly márciusban – a brit EU-tagság megszűnésére kitűzött eredeti időpontban – lekerült az újonnan kiállított útlevelkről, de az azóta forgalomba került új okmányok színe továbbra is bordó volt. Nagy-Britannia végül – a brexit-folyamatot övező heves belpolitikai csatározások miatt – többszöri halasztás után idén január 31-én lépett ki az Európai Unióból.

„A brexit kész öncsonkítás" | Magyar Hang

Komoly kritikáinak adott hangot a brexittel, és az azt követő brit kilátásokkal kapcsolatban John Major volt konzervatív kormányfő.

Priti Patel belügyminiszter az új kék okmányok hivatalos szombati bemutatásához fűzött nyilatkozatában úgy fogalmazott: a kilépés az EU-ból „egyedi lehetőséget teremtett nemzeti önazonosságunk helyreállítására”. Az új útleveleket mindazonáltal egy francia tulajdonú, hollandiai székhelyű cég, a Gemalto gyártja.

A brit belügyminisztérium szombati tájékoztatásában hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a tulajdonosok személyi adatait és fotóját Nagy-Britanniában vezetik be az okmányokba, így az útleveleket kiváltó brit állampolgárok adatai nem kerülnek külföldre.

London a brit EU-tagság idején sem csatlakozott az uniós belső határellenőrzést lebontó schengeni övezethez, Nagy-Britanniában ugyanakkor személyi igazolvány sem létezik, így az útlevél továbbra is a brit állampolgárok elsődleges útiokmánya az EU-n belüli utazásokhoz.

A brit belügyminisztérium mindazonáltal a héten – a jövő évtől esedékes új bevándorlási szabályozás részéleteit ismertetve – közölte: azok az életvitelszerűen Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok, akiknek már megvan a brexit utáni tartós letelepedésre szóló brit engedélyük, vagy ennek megszerzésére jogosultak, legalább 2025. december 31-ig a hazájukban honos személyazonossági igazolvány felmutatásával is beutazhatnak Nagy-Britanniába.

Elkerülhetetlennek tűnik Nagy-Britannia gyarmattá válása? | Magyar Hang

Már a brexit előtt is sok szakértő úgy gondolta, a britek bonyolult pozícióba lavírozzák magukat. Bár a gazdaság még eldöcög valahogy, úgy tűnik, a szigetország nehézségei még csak most kezdődnek.

Számukra e határidőn túl is lehetséges lesz a hazájukban kibocsátott személyi igazolvány használata a nagy-britanniai beutazáshoz, abban az esetben, ha ezek a személyazonosító okmányok megfelelnek a Nemzetközi Polgári Repülésügyi Szervezet (International Civil Aviation Organisation, ICAO) szabványainak.

A tárca szerint ugyanakkor a nem Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok esetében a brit kormány a jövőben szeretné fokozatosan megszüntetni a személyi igazolványok használatát a beutazáshoz.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Keresés

Árnyék podcast – Háború és béke IKEA-színekben