Marine Le Pen ígéri, visszafizeti Mészáros Lőrincéknek a 10,6 millió eurós hitelt

Marine Le Pen ígéri, visszafizeti Mészáros Lőrincéknek a 10,6 millió eurós hitelt

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetője és elnökjelöltje tárgyal az európai konzervatív pártvezetők találkozóján Madridban 2022. január 29-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legutóbbi választások után fellélegezhetnek Marine Le Pen-ék, hiszen a múlt vasárnapi második forduló után 89 parlamenti helyhez jutott Nemzeti Tömörülésnek az állami támogatás révén megszűnhetnek az anyagi gondjai – írja a Népszava. Öt évvel ezelőtt csupán hét képviselőjük után számították ki részükre a juttatást, most viszont 2027-ig mintegy 10 millió eurós állami támogatásra számíthatnak. 

A pártnak súlyos adósságai vannak, az elmúlt évek során folyamatos pénzhiánnyal küzdöttek, néhány éve csődközeli helyzetbe is kerültek. 2018-ban már 24 millió euró tartozásuk volt, gyakran kértek adományokat támogatóiktól, öt évvel ezelőtt pedig egy orosz banktól vettek fel hitelt, mivel francia pénzintézet nem volt hajlandó hitelezni nekik. 

Idén februárban Marine Le Pen vagyonnyilatkozatából derült ki, hogy 10,6 millió eurós, vagyis körülbelül 4,2 milliárd forintos hitelt kapott a Mészáros Lőrinc érdekeltségének számító MKB-től. Ennek kapcsán arról lehetett hallani, Mészáros Lőrinc állítólag vonakodott Le Pen-éknek hitelt folyósítani, de végül Orbán Viktor meggyőzte, hogy jó ötlet pénzelni a francia szélsőjobbot.

Kévin Pfeffer, a párt pénztárosa szerint mostanra mintegy 22 millió eurós adósságuk gyűlt össze, még ki kell fizetniük az oroszoktól felvett összeget is és akkor még ott van a Mészárosék által nyújtott hitel. Mint említette, a cél, hogy a következő elnökválasztás előtt teljes egészében visszafizessék a tartozásaikat, hogy azokat ne használhassák fel többé érvként velük szemben.