Mario Draghi: Talán soha nem kap európai engedélyt a Szputnyik-V

Mario Draghi: Talán soha nem kap európai engedélyt a Szputnyik-V

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnökeként sajtóértekezletet tart az EKB kormányzótanácsának kamatdöntő ülése után Frankfurtban 2019. március 7-én (Fotó: MTI/EPA/Armando Babani)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bírálta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hatékonyságát Mario Draghi olasz miniszterelnök az újságíróknak pénteken az EU vezetőivel folytatott kétnapos tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón. Draghi annak a véleményének is hangot adott, hogy a Szputynik V orosz vakcina talán sosem fog engedélyt kapni az EMA-tól – írja a Portfolio.

A világjárvány megmutatta a változtatások szükségességét az Európai Gyógyszerügynökségnél – mondta Mario Draghi, aki az uniós csúcstalálkozó után úgy látja, hogy a koronavírus-járvány tapasztalatai alapján konszenzus alakult ki a módosítások szükségességéről. A fő probléma, hogy a világjárvány idején az EMA és a nemzeti kormányok nem cselekedtek összehangoltan. Hozzátette: az EMA megerősítésére, vagy esetleg reformjára van szükség.

Az oltásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy az orosz oltóanyagnak „nem sikerült megszereznie az EMA jóváhagyását, és talán soha nem is fogja”

Draghi szavai azért különösen kedvezőtlenek, mert EU-s vakcinaútlevelet csak azok kaphatnak, akik az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinákkal vannak beoltva – jegyzi meg a Portfolio. A Szputnyikkal oltott magyarok számára a magyar kormány által egyes országokkal kötött kétoldalú megállapodások biztosíthatnak szabad beutazást az érintett országokba.

A Reuters június 17-én írt arról, hogy később kaphat uniós engedélyt az orosz Szputnyik V. Ennek oka a lap forrásai szerint, hogy az orosz fél nem nyújtotta be az ehhez szükséges adatokat a június 10-ei határidőre.

Draghi egyébként az Európában nemigen használt kínai Shinovac vakcinával kapcsolatban még keményebben fogalmazott. Szavai szerint ez nem biztos, hogy „megfelelő a világjárvány kezelésére”, majd utalt a chilei helyzetre, ahol a kínai oltóanyag rendelkezésre állása ellenére nem csitul a járvány, és ez kérdéseket vet fel annak hatékonyságával kapcsolatban – számolt be a Portfolio.

Pénteken a Reuters hírügynökség számolt be arról, hogy a Kínai Járványvédelmi Központ egy kutatója a kínai állami médiának azt nyilatkozta: az öt, elölt vírust tartalmazó kínai vakcina közül kettő kevésbé lehet hatékony az új koronavírus delta variánsa ellen, de azt is mondta: ettől függetlenül védelmet nyújtanak a vakcinák. Az nem derült ki a nyilatkozatból, hogy melyik két oltóanyagról van szó.

Címkék: koronavírus

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.