Márki-Zay Péter és Manfred Weber egyetértettek: újjá kell építeni a demokráciát Magyarországon

Márki-Zay Péter és Manfred Weber egyetértettek: újjá kell építeni a demokráciát Magyarországon

Márki-Zay Péter Brüsszelben, 2021. november 9-én (Fotó: Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Manfred Weberrel, az Európai Néppárt vezetőjével tárgyalt Márki-Zay Péter szerda délután. Mint az ellenzéki miniszterelnök-jelölt közleményében fogalmazott, egyetértettek abban, hogy újjá kell építeni a demokráciát Magyarországon. Emellett tárgyaltak még a migrációról, az adópolitikáról és a civil szervezetek társadalmi szerepének fontosságáról is.

Márki-Zay Péter kétnapos brüsszeli látogatása során húsz találkozóra kerül sor, köztük hat európai biztossal és négy pártcsalád vezetőjével. A látogatás részeként hétfő este a brüsszeli magyar közösség részvételével tartott fórumot Márki-Zay Péter. Szerdán és csütörtökön többek között találkozik Vera Jourovával, az európai értékekért és átláthatóságért felelős biztossal is.

– Olyan európai politikusokkal találkoztam, akik nyitottak az együttműködésre, Magyarország célja pedig az kell legyen, hogy ennek a szövetségnek hűséges tagja, ne pedig árulója legyen – erről beszélt szerda délben, eddigi tárgyalásait összegezve Márki-Zay Péter magyar újságíróknak. Szót ejtett az uniós forrásokról, egyetértett azzal, hogy az EU jogállamisági feltételekhez kösse a kifizetéseket, mert mindent meg kell tenni azért, hogy „az uniós források a magyar néphez és ne a bűnözőkhöz jussanak el”. A politikus szerint az országnak szüksége van a közösségi forrásokra, mert ezek késlekedése miatt a jelenlegi kormány óriási hiteleket vett fel és eladósította az országot.

Márki-Zay Péter egy kérdésre válaszolva cáfolta, hogy károsnak tartaná a rezsicsökkentést, vagy el akarná törölni. Szerinte az igazi rezsicsökkentés azonban az lesz, amikor a következő kormány támogatást ad majd napelemek vásárlásához. Úgy fogalmazott, hogy az igazán szegények semmit sem profitáltak a rezsicsökkentésből, mert nem fogyasztanak gázt, az energiaszegénységnek pedig nem a magas rezsi, hanem az alacsony fizetés az oka.