Márki-Zay Péter Brüsszelben: Magyarország történelmének legkorruptabb rendszerét kell legyőzni

Márki-Zay Péter Brüsszelben: Magyarország történelmének legkorruptabb rendszerét kell legyőzni

Márki-Zay Péter Brüsszelben, 2021. november 9-én (Fotó: Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Fasiszta pártállamot építő korrupt Orbán Viktor” – így jellemezte a magyar miniszterelnököt kedden Márki-Zay Péter Brüsszelben, akit már a következő miniszterelnökként konferáltak fel. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt egyenesen a repülőtérről érkezett az uniós negyedben lévő étterembe, ahol a szervezők szerint közel kétszázan vártak rá. Valóban, bár csak védettségi igazolvánnyal lehetett az eseményt látogatni, a távolságtartásra esély sem volt.

Márki-Zay Péternek két nap alatt húsz hivatalos programja lesz Brüsszelben, találkozik az európai pártélet vezetőivel, hat uniós biztossal és a nemzetközi sajtóval, amely különösen nagy érdeklődéssel várja Orbán Viktor kihívóját.

Márki-Zay visszatekintett az előválasztásra, külön megköszönte a részvételt Dobrev Klárának és Karácsony Gergelynek, majd arról beszélt, hogy olyan alternatívát kell mutatni a választóknak, amellyel a fideszeseket és a bizonytalanokat is meg lehet szólítani. Mindezt azzal indokolta, hogy ő régebb óta keresztény és jobboldali, mint Orbán Viktor és a Fidesz. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország ezeréves történelmének legkorruptabb rendszerét kell legyőzni és ő már bebizonyította Hódmezővásárhelyen, hogy ez lehetséges.

Arról is beszélt, hogy konzervatívként például a melegek megvédését és a cigányok felzárkóztatását másképpen látja, mint baloldali szövetségesei. Felemlítette, hogy a miniszterelnök fiának vélt melegségét éppen azért hozta be a közbeszédbe, hogy elejét vegye a melegellenes gyűlöletpropagandának. „Azért az nem volt oké” – hallatszott ekkor a nézők köréből, később pedig az egyik hozzászóló vállalhatatlannak nevezte ezt a kijelentést.

Az új kormányzás alapjairól szólva Márki-Zay kijelentette, hogy a Fidesz Alaptörvényében is benne van, hogy a kizárólagos hatalomra törekvés érvénytelen. Ide sorolta a média kisajátítását és annak a Polt Péternek hivatalban történő megerősítését, aki nem számoltatta el a bűnözőket. Leszögezte, hogy Magyarország jövője az EU-ban van, ennek megerősítésére be kívánja vezetni az eurót és az országnak csatlakoznia kell az Európai Ügyészséghez. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország lojális partnere lesz a NATO-nak és az EU-nak is. Programpontjai között megemlítette az ügynökakták teljes nyilvánosságra hozatalát, az oktatásnak és az egészségügynek, mint a két katasztrófasújtott területnek a rendbe tételét. Az elszámoltatás felelősének Hadházy Ákost tenné meg. Felelőtlen ígéreteket azonban nem akar tenni, úgy fogalmazott, hogy Orbán leváltása után sem lesz Kánaán, az emberek többségének nem lesz érezhetően jobb a helyzete, kivéve egy fontos területen: „Amit mi meg tudunk adni, az a szabadság”.