Még egymillió aláírás a reális cél

Még egymillió aláírás a reális cél

A székelység hagyományos jelképeit és színeit tartalmazó zászló leng a Magyar Országgyűlés épületének homlokzati erkélyén (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azt tudom felelősen megígérni, hogy november 7-ig újabb egymillió aláírást gyűjtünk össze a Székely Nemzeti Tanács európai uniós polgári kezdeményezésének sikere érdekében – jelentette ki lapunknak Pesty László, az Irdala.hu kampánycsapatának vezetője. Emlékeztetett, az eredeti, május 7-i határidőre ígéretükhöz híven sikerült összegyűjteni már egymillió aláírást az online térben, mégpedig úgy, hogy az utolsó nap 170 ezer szignó érkezett.

Ezt hatalmas szimbolikus sikernek nevezte, különösen annak fényében, hogy az unió történetének 74 hasonló petíciója közül csak hat érte el az egymillió aláírást. Miután az Európai Unió illetékes testületei a járványhelyzetre tekintettel megadták a végső hozzájárulást az aláírásgyűjtés határidejének fél évvel történő meghosszabbításához, szombaton 0 órától ismét elérhetővé vált az online aláírásgyűjtő felület (Irdala.hu).

Pesty László arra számít, hogy kezdetben nehezen pörög fel a gyűjtés, de így volt ez az első szakaszban is. Tavasszal néhány hét alatt sikerült napi ezerről napi sok tízezerre növelni a mennyiséget. Hasonlata szerint olyan ez, mint egy lassan induló tehervonat, amely fokozatosan növeli a sebességét. A kampánycsapat vezetője biztos abban, hogy november 7-ig elérhető lesz a napi százezer feletti aláírás.

– Nem a hasunkra ütve állapítottuk meg a plusz egymilliós célt – szögezte le. Modellszámítások, több hónapos kutatómunka előzték meg a cél meghatározását. Ennek alapján jelölték azt a hét új célországot is, amelyre az időközben kiépült nemzetközi aktivistahálózat koncentrál. Horvátország, Szlovénia, Spanyolország, Litvánia, Svédország, Észtország és Lettország azért került „célkeresztbe”, mert ezekben az országokban a kisebbségek ügye érzékeny kérdésnek számít.

Az aláírásgyűjtés célja, hogy az uniós kohéziós politika alakításakor kiemelten vegyék figyelembe azoknak a régióknak az érdekeit, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől. Jogszabály garantálná a régiók egyenlőségét és a regionális kultúrák fenntarthatóságát. A petícióval akkor kell foglalkoznia az EU-nak, ha egymillió aláírás gyűlik össze úgy, hogy a kezdeményezéshez legalább hét országban csatlakozik egy minimális számú támogató. Május 7-ig az egymillió szignó bőven meglett, de csak Magyarországon, Romániában és Szlovákiában gyűlt össze a szükséges számú aláírás. Az Irdala.hu kampánycsapata azt ígéri, hogy tizenöt országban teljesítik a limitet november 7-ig.

A Székely Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs pénteken a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy legalább ötmillió aláírásra lenne szükség, illetve arra, hogy 15–20 országban teljesítsék a kezdeményezés minimális feltételeit. Pesty László arra hívta még fel a figyelmünket, hogy jelenleg csak az online térben érdemes aláírásokat gyűjteni. – A vak is látja, hogy közeleg a vírus második hulláma, ebben a helyzetben súlyos felelőtlenség papíralapú gyűjtésről álmodozni – fogalmazott.