Megérkezett Brüsszelbe az újabb Ukrajnával kapcsolatos magyar vétó híre

Megérkezett Brüsszelbe az újabb Ukrajnával kapcsolatos magyar vétó híre

Johannes Hahn, költségvetésért felelős biztos (Fotó: Johannes Hahn/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben Gulyás Gergely kancelláriaminiszter Budapesten arról beszélt, hogy a magyar kormány nem fogja megszavazni, hogy Ukrajnának újabb EU-s hitelt adjanak, az Európai Bizottság éppen ennek a részleteit ismertette Brüsszelben.

Így aztán egyből tudott erre reagálni Johannes Hahn, költségvetésért felelős biztos. Hahn azt mondta, hogy Magyarországnak csak a kamatterhek rá eső részét kell fizetni, ez évente hatmillió eurót jelent. „Találunk megoldást” - jelentette ki a biztos.

A javaslat értelmében az EU a jövő évre átlagosan havi 1,5 milliárd eurós hitelt adna Ukrajnának, vagyis egy évben ez 18 milliárd eurót jelent. Ezt az összeget már most meghaladja az EU által az ukránoknak juttatott idei támogatás.

Az ukrán hatóságok és a Nemzetközi Valutaalap úgy becsüli, hogy Ukrajnának a jövő évi finanszírozási igénye 3-4 milliárd euró havonta, ennek egy részére nyújt hiteltámogatást az EU. Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a tőkepiacokon vegyen fel hitelt az EU, a tagállamok pedig további, az uniós költségvetésbe befizetett hozzájárulások révén fedezzék Ukrajna kamatköltségeit – ez Magyarország esetében a már említett hatmillió euró, a következő hétéves költségvetési időszakban.

Ennek a csomagnak köszönhetően Ukrajna folytathatja a bérek és nyugdíjak kifizetését, és fenntarthatja az alapvető közszolgáltatások működését, például kórházakat, iskolákat és lakhatást az otthontalanná vált emberek számára. Lehetővé teszi Ukrajna számára a makrogazdasági stabilitás biztosítását és az Oroszország által elpusztított kritikus infrastruktúrák helyreállítását, ide értve az energiainfrastruktúrát, a vízvezeték-rendszereket, a közlekedési hálózatokat, az utakat és a hidakat.

Másrészről a támogatást reformok is kísérik Ukrajnában: a jogállamiság, a felelősségteljes kormányzás, valamint a csalás- és korrupcióellenes intézkedések további erősítése érdekében. A kedvezményes hitelt 2033-tól legfeljebb 35 év alatt kell visszafizetni.

A javaslat elfogadásához az Európai Parlament támogatása és a tagállamok egyhangú szavazata is szükséges, így Magyarország ellenszavazata lehetetlenné tenné az ukránoknak nyújtandó hitel felvételét.