Megszólalt Orbán Kirill pátriárka szankcionálásáról: a magyar álláspont régóta jól ismert

Megszólalt Orbán Kirill pátriárka szankcionálásáról: a magyar álláspont régóta jól ismert

Brüsszel, 2022. május 30.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Tanács kétnapos rendkívüli ülésére Brüsszelben 2022. május 30-án. Az állam- és kormányfők többek között az elhúzódó ukrajnai háborúról, az azzal járó súlyos gazdasági válságról, illetve az energiaellátás biztonságáról tárgyalnak.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország véleménye Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert, és az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen.

A kormányfő nyilatkozatát sajtófőnöke, Havasi Bertalan juttatta el az MTI-nek; eszerint Magyarország természetesen betartja azt a megállapodást, amit az Európai Tanács ülésén az EU állam- és kormányfői kötöttek egymással; ezek a döntések mindenkire kötelezőek.

Orbán Viktor hozzátette: Magyarország álláspontja Kirill pátriárka esetleges szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert az uniós partnerek előtt, az EU-nagykövetek egyeztető fórumán, a COREPER-en az elmúlt hetekben több alkalommal kifejtették.

Az Európai Tanács hétfő-keddi rendkívüli ülésén senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen – zárta nyilatkozatát Orbán Viktor.

Mint megírtuk, Kirill pátriárka miatt ismét blokkolja Magyarország az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot, amelyről hétfőn már megállapodtak a vezetők. A magyar kormány most azzal nem ért egyet, hogy az ortodox egyház fejét, a Vlagyimir Putyint támogató Kirill pátriárkát is vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtaná az Európai Unió.

Hiába akarták szerdán már végleges formába ölteni a szankciós csomagot, miután a magyar fél jelezte, hogy Kirill nevét szeretné törölni erről a listáról, az egész csomag elfogadási folyamata félbeszakadt. Emiatt az Európai Néppárt külügyi szóvivője keményen beszólt Orbán Viktornak a Twitteren.

„Orbán azt a Kirillt védi az EU-s szankcióktól, aki kiáll azok mellett a háborús bűnök mellett, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök rendel el Ukrajnában. Szégyellje magát! Egy napon kiderül majd, mivel bírják rá az együttműködésre az oroszok. Micsoda szégyen ez a szabadságszerető Magyarország számára! – írta Michael Gahler.

A Politico szerint más politikusokat is bosszant, hogy Orbán nem vetette fel a számára aggályos kérdéseket az Európai Tanács hétfői és keddi ülésén.