Megszüntetik a vállalkozói szerződéseket a német húsiparban

Megszüntetik a vállalkozói szerződéseket a német húsiparban

Marhahús szeletek az Anuga FoodTec kölni gyártósorán (Fotó: Robert Kneschke/Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megtiltják a vállalkozói szerződés (Werkvertrag) alkalmazását 2021 elejétől a német húsipar azon társaságainak, amelyek fő üzletága az élőállatvágás és a húsfeldolgozás – döntött szerdán a német szövetségi kormány. Ezzel a szerződésformával főként kelet-európai vendégmunkásokat alkalmaztak a németországi húsipari vállalkozások, és sok kritikát kapott emiatt az ágazat, mivel gyakran sanyarú körülmények között foglalkoztatták a munkásokat.

A Werkvertrag az „alvállalkozói konstrukcióra épülő szervezett felelőtlenség” rendszere, amelynek révén számos üzemben „méltatlan és veszélyes” körülmények között zajlik a munka – nyilatkozott Hubertus Heil szövetségi szociális és munkaügyi miniszter a kormányülés után az MTI szerint.

Koronavírusban halt meg egy romániai férfi Németországban: Visszaüthet a mezőgazdasági idénymunka? | Magyar Hang

Tömegeket mozgat a németországi spárgaszezon, májusig 80 ezer kelet-európai utazhat be szezonális munkára. Magyarországon is hiányoznak az erdélyi idénymunkások.

Szakszervezetek és civil szervezetek eddig eredménytelenül harcoltak a reformért. A fordulatot a koronavírus-járvány hozta el. A kormány annak hatására döntött a vállalkozói szerződés tiltásáról, hogy fertőzésgócok alakultak ki húsipari dolgozók tömegszállásain. Az új szabályok szerint csak az adott cég saját alkalmazottja vághatja le az állatokat és dolgozhatja fel húsukat.

A német húsiparban nagyjából 200 ezren dolgoznak, az ágazat versenyképességét jórészt a vállalkozói szerződések révén szerzett olcsó munkaerő biztosítja.

Megnyitjuk a határokat, jöhetnek a mezőgazdasági vendégmunkások | Magyar Hang

Beigazolódott: elbocsátott irodistákkal nem lehet elvégeztetni az agrármunkákat.