Megszüntetné az EP-választásokat és gyengítené az uniós integrációt a Fidesz

Megszüntetné az EP-választásokat és gyengítené az uniós integrációt a Fidesz

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Parlament vitáján 2018. szeptember 11-én (MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hazug és Európa-ellenes határozatot készül elfogadni a fideszes kétharmad. A Fidesz részéről Kövér László és Kocsis Máté, míg a KDNP részéről Semjén Zsolt és Simicskó István jegyzik azt a most benyújtott parlamenti határozatot, amely az Európai Unió átalakításáról szóló konferencia-sorozat eredményeként fogalmazza meg a magyar álláspontot – hívta fel a figyelmet Ujhelyi István, MSZP EP-képviselő a Facebookon szerdán.

Ujhelyi szerint a határozati javaslat saját Európa-ellenes, szimplán pártpolitikai és az európai közösséget tovább feszítő, működését akadályozó, fideszes hatalmi érdek mentén megfogalmazott tételeket állít be a magyar nemzet egységes és kiérlelt álláspontjaként. Ez nettó hazugság.

A dokumentumban az áll, hogy a „magyar álláspont” szerint felül kell vizsgálni az uniós szerződéseket és törölni kell belőle az „egyre szorosabb egység” célkitűzését, bele kell viszont írni, hogy az európai integráció alapját a keresztény gyökerek és a kultúra jelenti, valamint, hogy az Európai Bizottságnak politikailag és ideológiailag semlegesnek kell lennie. Ugyancsak a magyar álláspont részének akarja kimondani a kormánypárti többség, hogy felül kell vizsgálni az EU intézményei útján gyakorolható jogköröket és például szerződéses szinten kell garantálni, hogy minden nép maga dönthesse el: „kivel akar együtt élni”. A Fidesz-KDNP uniós szerződésbe foglalná a további uniós közös adósságfelvétel tilalmát – írta Ujhelyi.

A fideszes javaslat korlátozná az Európai Parlament jogait is, az EP-képviselőket pedig a tagállami parlamentek küldenék ki. A tagállami kormányok és a nemzeti parlamentek is kezdeményezhetnének uniós jogalkotási eljárásokat; ezt a jogkört egyébként az Európai Parlament is követeli magának, amit a Fidesz természetesen nem támogat – tette hozzá az EP-képviselő.

Nincs nyoma, hogy a magyarok ezt akarnák

Az Európai Bizottság még 2019-ben fogalmazta meg prioritásként, hogy széleskörű és hosszú társadalmi vitában gyűjti össze az európai állampolgárok véleményét az Unió működéséről és tervezett reformjának irányairól. Több mint ötmillióan látogattak el az erre a célra létrehozott online felületekre, közel tizenhétezer különálló ötlet és javaslat került érdemi megvitatásra és majdnem hétezer rendezvényt tartottak az átfogó konferencia-sorozat keretében szerte Európában.

A Fidesz-KDNP parlamenti határozata szerint a konferencia-sorozat „nyílt és demokratikus párbeszéd helyett – az állampolgári hozzájárulások jelentős részének kizárásával – a tagállamok szuverenitásának felszámolásában és az uniós bürokrácia hatalmának növelésében érdekelt erők politikai, ideológiai törekvéseinek kiszolgálójává vált”. A Fidesz-KDNP parlamenti határozatában az is szerepel: a magyar Országgyűlés ugyanakkor üdvözli, hogy a magyar polgárok az európai átlagot messze meghaladó aktivitással vettek részt a konferencia-sorozat eseményein és az Országgyűlés „kiáll a magyar emberek véleménye mellett, miszerint az Európai Uniónak változnia kell, mert felkészületlenül áll napjaink kihívásai előtt.”

Ujhelyi István szerint ezzel szemben általános vélekedés volt a konferencia-sorozat eredményeként, hogy át kell térni a minősített többségi szavazásra minden uniós döntésnél, a jelenlegi rendszer ugyanis túlzott zsarolási lehetőséget biztosít egyes tagállamoknak, amelyek így megakasztják a közös európai ügyeket; de ugyanez igaz a jogállamiság megsértése miatti szankciókra is, amelyekben szintén új szabályozást szorgalmaznak az európai, beleértve a magyar polgárok.

Az Európai Bizottság által kezdeményezett átfogó konferencia-sorozat sikeres és érdemi volt, abban rengeteg magyar polgár és civil szervezet is részt vett; de a fontosabb eseményeken még a magyar kormány képviselői, államtitkárai, polgármesterei és fideszes EP-képviselői is jelen voltak, vagyis hazugság, hogy nem volt érdemi ráhatásuk a folyamatokra. Ráadásul miközben a kormánypártok parlamenti határozatban rögzítenék a „magyar álláspontot”, valójában semmilyen nyoma és bizonyítéka nincs annak, hogy a magyar állampolgárok ezzel egyetértenének, sőt, ezt akarnák – írta a szocialista politikus.

A politikus szerint a határozati javaslat csak azért született, hogy a miniszterelnök zsarolási pozícióit megerősítse az Európai Tanács soron következő csúcstalálkozóján. „Ilyen hazugságokat és az európai közösségünket tudatosan gyengítő tételeket tartalmazó parlamenti határozatot elfogadni politikai bűntett” – fogalmazott Ujhelyi.

Elítélni a szankciókat

Mindehhez a 444 hozzátette, hogy a nyilatkozat első pontja nem az EU reformjával foglalkozik, hanem azzal, hogy kár volt Oroszország ellen szankciókat hozni. A nyilatkozat első pontjában ez áll: „A nemzetközi közösség Oroszországgal szembeni átgondolatlan szankciós döntései tovább nehezítik hazánk és polgáraink helyzetét.”

Amennyiben az EU új alapszerződést készítene, annak pontjainak elfogadásakor minden tagállam kormányának vétójoga lenne. Mivel a tagállamok többsége a fenti nyilatkozat pontjaival ellentétes irányba változtatna, ezért a nyilatkozat leginkább arra jó, hogy Magyarország előre figyelmeztessen, úgyse történhet változás. Illetve a szöveg elfogadása alkalmas lenne arra is, hogy a parlament hivatalosan is elítélhesse az Oroszország elleni szankciókat – értékelte a javaslatot a portál. 

Címkék: Fidesz, Európai Unió