Merkel még nem tudja, sikerül-e megoldást találni a magyar–lengyel vétóra

Merkel még nem tudja, sikerül-e megoldást találni a magyar–lengyel vétóra

Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog Berlinben, a kancellári hivatalban 2020. február 10-én (Fotó MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 – Egyelőre nincs megoldás az EU-s források körüli kérdésekre – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormányfője a csütörtökön kezdődő EU-csúcs tervezett témáiról szólva kiemelte, hogy a hétéves keretköltségvetés és a koronavírus-járvány utáni helyreállítást szolgáló alappal kapcsolatban már a júliusi csúcson folytatott „nehéz tárgyalásokon” világos volt, hogy nemcsak az összegek meghatározása, hanem a felhasználásukat jogállami feltételekhez kötő mechanizmus is „probléma”.

Magyarország és Lengyelország jelezte, hogy a csomagot a jelenlegi formájában nem tudja elfogadni. Ezért „keressük a megoldásokat, hogy miként lehet feloldani ezt a blokádot, természetesen a jogállamisági mechanizmus megtartása mellett” – fogalmazott Angela Merkel.
 – Sajnos, egyelőre nem tudom megmondani, hogy ez sikerül-e – tette hozzá.