Nagy vitát hozott a gázra kivetendő ársapka Brüsszelben – Magyarország vétózna, de nem tud

Nagy vitát hozott a gázra kivetendő ársapka Brüsszelben – Magyarország vétózna, de nem tud

Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa nyilatkozik a sajtónak az Európai Unió energiaügyi minisztereinek rendkívüli tanácskozásán az Európai Tanács brüsszeli székházában 2022. szeptember 9-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kifejezetten nehéz vitákon vannak túl az uniós energiaügyi miniszterek, amelyek kevés kézzel fogható eredményt hoztak. Igaz, előzetesen is lehetett arra számítani, hogy elmarad a megegyezés az energiaárak kordában tartásának módszereiről, a legtöbb vitát az ársapka váltotta ki. Mások mellett Magyarország is elutasítja a vételár felülről történő korlátozását.

Két nappal ezelőtt ismertette az Európai Bizottság azt az öt pontos javaslatot, amelyet most a tagállamok energiaügyi miniszterei vitattak meg. Úgynevezett politikai vitát tartottak az előterjesztésekről, amelyek a valóságban nem is kész jogszabályok voltak, hanem a lehetséges intézkedések összefoglalója. Az árak letörése és az energiabiztonság növelése érdekében az Európai Bizottság a következőket javasolja:

• Kötelező cél a csúcsidőben történő villamosenergia-felhasználás csökkentése,
• az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiacégek bevételeire felső korlát kivetése,
• a fosszilis energiát felhasználó energiacégek szolidaritási hozzájárulásra való kötelezése,
• az energiapiacok likviditási helyzetének javítása,
• ársapka az orosz gázra.

Az első négy pontban többé-kevésbé egyetértés van a tagállamok között, az ötödiket azonban kilenc tagállam – közöttük Magyarország – elutasítja, vagy fenntartásaikat hangoztatják. Ugyanakkor megjelent számos kormány részéről az az igény is, hogy ne csak az orosz gáz árát maximalizálják, hanem valamennyiét. Ehhez a döntéshez nincs szükség egyhangú támogatásra, a Tanácson belül minősített többséggel is elfogadhatják.

Most a miniszterek abban maradtak, hogy konkrét utasításokkal látták el az Európai Bizottságot, amelynek nagyon rövid időn belül le kell tennie az asztalra a jogszabály-tervezeteket. Ez a munka természetesen már folyik, éppen ezért Kadri Simson, az energiaügyekért felelős uniós biztos be is jelentette, hogy már jövő héten kedden előállnak a javaslatokkal. Azt azonban ő sem tudta egyértelműen megmondani, hogy az ársapka csak az orosz, vagy valamennyi energiaimportra fog vonatkozni. Ugyanakkor az ülésen elfogadott következtetések között nem nevesítik az orosz gázt, ebből az következik, hogy valamennyi forrásra érvényes lesz.

Úgy tudjuk, jelenleg hat ország ellenzi az ársapka bevezetését. Ezek egyike Magyarország. Szijjártó Péter külügyminiszter – szokásához híven – csak kormánypárti újságírókat hívott meg az ülés szünetében tartott sajtótájékoztatójára. Itt úgy érvelt – bár ő csak az orosz gázról beszélt –, hogy ez tulajdonképpen egy szankciós intézkedés, amelyhez egyhangúság kellene. Szerinte ha ezt bevezeti az EU, akkor Oroszország felől nem fog több gáz érkezni, ami ellátási problémákat okoz majd Magyarországon. Elmondása szerint megkérdezte a többi minisztert és az Európai Bizottság tagjait, hogy akik akarják ezt az ársapkát, „azok hátizsákban, repülőn vagy vonaton fogják Magyarországra szállítani a kieső orosz gáz pótlását?”

A folytatás két héten belül várható ugyanebben a körben, a cseh elnökség ugyanis bejelentette, hogy az Európai Bizottság jövő heti javaslatának birtokában 14 napon belül újabb rendkívüli ülést tartanak.

Címkék: ársapka, Kadri Simon