Nagyon megdrágulhatnak a dohánytermékek

Nagyon megdrágulhatnak a dohánytermékek

Cigaretta (Fotó: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentős adóemelésre készül az Európai Unió a dohánytermékek esetében, ennek ráadásul a kelet-közép-európai tagállamok állnak a célkeresztjében, ugyanis a termékekre kivethető jövedékadó minimumát duplázná meg – írja a Financial Times-ra hivatkozva a Hvg.hu. Ez azt jelenti, hogy az eddigi 1,8 eurós (735 forint) küszöböt 3,6 euróra (kb. 1470 forint) emelik.

Ezzel szemben például Bulgáriában összesen nem kerül ennyibe egy doboz cigaretta, de igen érzékenyen fogja érinteni ez az emelés a szlovák, a lengyel és a magyar dohányosok pénztárcáját is.

Brüsszel nemcsak a hagyományos cigaretták jövedéki adóját emeli, hanem az e-cigarettákét és a hevített dohánytermékekét is. Az erősebb e-cigarettákra legalább 40 százalékos, míg az alacsonyabb erősségűekre 20 százalékos jövedéki adót vetnének ki. A hevített dohánytermékek után fizetendő adót szintén 55 százalékkal emelnék meg, ami minden 1000 eladott tétel után 91 befizetett eurót jelentene. Mint korábban az egészségügyért felelős uniós biztos, Sztella Kiriakidész elmondta: A cél, hogy 2040-re a lakosság kevesebb mint 5 százaléka dohányozzon.