Nagyon megszenvedte az európai gazdaság a koronavírust

Nagyon megszenvedte az európai gazdaság a koronavírust

Az Európai Bizottság brüsszeli központja (Fotó: Ovid Burke/Pexels)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az euróövezetben 12,1 százalékkal, az EU egészében 11,9 százalékkal esett vissza a hazai össztermék a második negyedévben az előző negyedévvel összevetve - közölte nem végleges adatként pénteken az unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

A gazdasági teljesítmény csökkenése az adatgyűjtés kezdete, 1995 óta a legnagyobb mértékű volt. Az idei első negyedévben az euróövezet GDP-je 3,6 százalékkal, az Európai Unióé pedig 3,2 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó három hónappal összevetve.

A tavalyi második negyedévhez képest az idei második negyedévben az euróövezet gazdasága 15 százalékkal, az Európai Unióé pedig 14,4 százalékkal zsugorodott.

Az Eurostat az EU tíz országának adatait vette alapul, Magyarország nem volt köztük. Negyedéves szinten a második negyedévben a legnagyobb mértékben a spanyol GDP csökkent, 18,5 százalékkal, majd Portugália és Franciaország következett (14,1 illetve 13,8 százalékos visszaeséssel). A legkisebb, 5,1 százalékos csökkenést Litvániában mérték.

Németországban és Ausztriában az eurózóna átlagánál némileg jobb a helyzet: a GDP az év első negyedévéhez viszonyítva 10,1 és 10,7 százalékkal, míg a tavalyi adatokkal összevetve 11,7 és 13,3 százalékkal zsugorodott.